PRVI VINSKI UNIVERZUM Svladajte tehniku ispravnog kušanja vinske kapljice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svi oni koji su se ikad zapitali koji je školski i ispravan način pijenja vina, danas bi trebali posjetiti Hotel Dubrovnik u Zagrebu. Naime, upravo se tamo, s početkom u 15 sati održava Prvi Vinski univerzum. Inače, festival je to namijenjen mladim vinarima koji za cilj ima promociju kulture pijenja vina. Mnoštvo toga očekuje sve posjetitelje. Od edukacija, radionica, nagradne igre, degustacija… Naravno, i after party. Više detalja zna Marija Vukelić koja je inače profesorica jezika, a bavi se i edukacijom.

-Mlade ljude potrebno je učiti na koji način, lijepo i pristojno, u umjerenim količinama konzumirati vino i to u jednoj lijepoj vinskoj državi kao što je Hrvatska – istaknula je Vukelić dodavši kako su naša vina sve kvalitetnija zadnjih godina.

Edukativne radionice

-Vina su sigurno jedan od glavnih segmenata naše ekonomije, gospodarstva, turizma prije svega. Kao turistička zemlja, naše su vinske ceste sve popularnije, gastronomija je popularna, tako da mislim da se i mlade ljude na vrijeme mora naučiti na koji način promovirati svoja vina, educirati druge ljude kako da se pravilno piju vina i naposljetku probuditi svijest o važnosti promoviranja turistima našu vinsku kulturu – naglašava Vukelić.

Marija Vukelić, Foto: Vinski univerzum Zagreb

Ovo je prvi ovakav festival u Hrvatskoj, a napravljen je u suradnji s originalom, odnosno slovenskim vinskim univerzumom iz Ljubljane. On je nastao upravo na inicijativu mladih vinara, enologa i svih onih koji su svjesni vina u našoj kulturi. Inače, na prvom Vinskom univerzumu sudjeluje 26 mladih vinara, a mjesta za vinare su već popunjena.

-Svatko tko dođe može kušati vino na preporuku jer svaki će vinar imati svoju temu stola. Znači izaberu neku sortu jer ideja je da svi saznaju nešto o vinima, sortama, o vinarijama, a moramo napomenuti da ulaznica zapravo znači pravo na degustaciju svih vina na izložbi, naravno u umjerenim količinama – podsjeća Vukelić.

Vino nije jeftin sport

Inače, svi posjetitelji, uz prethodnu prijavu, mogu sudjelovati i na dvije radionice u sklopu izložbe.

-Jedna je posvećena priči o jednoj sorti, a to je malvazija istarska, a druga je klasična radionica koja će nas naučiti kako sljubiti hranu i vino – odaje Vukelić, koja se pohvalila kako su na Instagramu i Facebooku već objavili vizuale koji odlično prikazuju kako  pravilno kušati i piti vino.

-Vino nije jeftin sport, uvijek treba znati što pijemo, u kojim količinama, koliko je vino staro, može li se odmah piti ili ga se mora ostaviti da odstoji…No, vino se mora doživjeti svim osjetilima. Na početku ga se gleda, proučava se boja, onda se čaša malo zavrti. Pa se vino pomiriši da se u njemu osjete mirisi koji mogu biti lijepi, voćni, mogu prevladati mirisi dima, čokolade, kože, što je naročito izraženo u starim vinima. Zatim se vino kuša u nekom malom gutljaju, malo se promućka u ustima i na kraju se proguta. Zadnji osjećaj je poseban. Jer ako vam se sve lijepo spojilo, od boje, okusa i mirisa i ako je sve u skladu – onda je vino fino – upoznaje nas Vukelić s osnovama kušanja vinske kapljice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!