SKUP U BJELOVARU SDP-ovci tvrde da imaju plan za spas poljoprivrede

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – SDP je u Bjelovaru predstavio Program mjera u poljoprivredi, šumarstvu i vodnom gospodarstvu svog Savjeta za poljoprivredu koji, kako je rečeno na konferenciji koja je prethodila prezentaciji, stranka kani implementirati po osvajanju vlasti na idućim parlamentarnim izborima. Domaćin skupa, predsjednik županijske organizacije SDP-a Tihomir Jaić napomenuo je kako je SDP-ov program za poljoprivredu živo tijelo koje se konstantno dopunjuje prijedlozima i sugestijama poljoprivrednika s terena. Njegov glavni cilj je učiniti male i srednje OPG-e konkurentnijima kroz četiri stupa.

-Prvi je da im je dostupan glavni resurs, a to je poljoprivredno zemljište. Druga stvar je uređenje proizvodnje politike, treća stvar je omogućiti im da taj proizvod kroz tržišne mehanizme mogu plasirati na tržište i prodati, i na kraju, tu je i uređenje poticajne politike – kaže Jaić.

Na skupu je bio i predsjednik SDP-ova Savjeta za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Dražen Kurečić koji je upozorio na činjenicu da hrvatski poljoprivrednici dobivaju manje poticaje od drugih u Europskoj uniji.

-Ako naš poljoprivrednik za jedinicu obradive površine dobije 20 posto manje poticaja od poljoprivrednika u Njemačkoj ili Francuskoj, jasno je da ne može biti konkurentan. Na taj način naša proizvodnja zaostaje, poljoprivrednici i dalje grcaju i problemima i to treba mijenjati – kaže Kurečić.

Među konkretnim mjerama namijenjenima malim i srednjim OPGima koje u svom programu navode SDP-ovci jest i oživljavanje zadrugarstva, a posebna pozornost posvećena je i šumarstvu i vodnom gospodarstva, o čemu su govorili Sebastijan Svat i Nenad Nekvapil.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!