KULTURA Spoj domovinske i iseljene Hrvatske opet u Hercegovcu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HERCEGOVAC – U prostorima Bjelovarsko-bilogorske županije najavljeni su 26. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Kroz kazališni amaterizam manifestacija spaja domovinsku i iseljenu Hrvatsku, kao i različite dijalekte. Ove će se godine održavati 28. i 29. veljače u Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac, a domaćin i organizator manifestacije već je tradicionalno Hrvatska čitaonica Hercegovac, na čelu s predsjednicom Zrinkom Cjetojević. 

FOTO: HRVATSKA MATICA ISELJENIKA, Program nadolazeće manifestacije

– Pučka scena neprekidno radi od 1984. godine zajedno s ostalim glumcima Hrvatske čitaonice. Uspjeli su izvesti 125 kazališnih premijera, a s takvom brojkom ne mogu se pohvaliti ni neka veća kazališta. Važan dio svega ovoga je profesor Stjepan Banas, veliki stvaratelj, kreativac, idejni začetnik i utemeljitelj Dana hrvatskog pučkog teatra – rekla je Cjetojević.

Kao i svih godina, program će u petak otvoriti Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac s predstavom “Mlaćenici i plaćenici”. Redateljica predstave, Natalija Lacina odala je neke pojedinosti o predstavi. 

– Predstava je jedna uzbudljiva bračna saga, crna komedija koja govori o bračnim odnosima. Zapravo ne odnosima kada bračni par svoje probleme pokušava riješiti oružanim sukobima. Sam završetak predstave zapravo je borba za preživljavanje – kaže Lacina.

Održat će se i brojne druge predstave u kojima će sudjelovati amaterske skupine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Njemačke i Hrvatske. U najavi manifestacije sudjelovali su i Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs te načelnik Općine Hercegovac, Boro Bašljan. 

– Zanimljivo je da u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima najviše manjina u Republici Hrvatskoj, a upravo se kod nas, u Općini Hercegovac odvija spajanje domovinske i iseljene Hrvatske – istaknuo je Bajs.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!