PODRUČNA ŠKOLA Maleni Kraljevčani jedva prepoznali svoju školsku zgradu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – U ljepšu i obnovljenu školu ove su školske godine krenuli učenici Područne škole Kraljevac koja se nalazi na području općine Rovišće. Projekt energetske obnove vrijedan je 830 tisuća kuna, no kada se zbroje dodatni radovi koje je financirala Bjelovarsko-bilogorska županija, ukupan iznos troškova penje se 1,3 milijuna kuna europskih i županijskih sredstava.
– Ovdje se jako puno toga promijenilo. Do sada je ova škola imala jednu učionicu i radilo se u dvije smjene. Bila je tu jedna mala kuhinjica i jedan sanitarni čvor. Ovom obnovom dobili smo dvoranu za tjelesni, blagovaonu, tri sanitarna čvora, dvije učionice i jednosmjensku nastavu – otkriva ravnateljica Osnovne škole Rovišće Blanka Klemić.
U školu je ondje krenulo 17 učenika uz dvije učiteljice i spremačicu.
– Roditelji, učitelji, učiteljice i svi ostali su zadovoljni, to je najbitnije. Neka nas roditelji podržavaju, kao što su i do sada, a mi ćemo uvažavati sve njihove prijedloge i molbe – dodaje Klemić.
Obnova škola na ruralnim područjima od iznimnog je značaja jer bez takvih projekata, selo lako može umrijeti, smatra načelnik Slavko Prišćan.
– Naša dužnost je brinuti o stanovništvu na ruralnom području, bez ruralnog područja u Republici Hrvatskoj ne možemo opstati. Sve pohvale učiteljima koji se odluče raditi u manjim mjestima, odgajati djecu i uživati na ovakvom ruralnom području – ističe načelnik.
Uz područnu školu u Kraljevcu, na području županije 12 školskih objekata spremno je dočekalo novu školsku godinu.
– Ovaj put će nam biti značajna pomoć činjenica da je Bjelovarsko-bilogorska županija treća županija u Hrvatskoj po povlačenju pomoći iz europskih sredstava, a druga po ulaganju u školstvo. To znači da će spremno biti 12 školskih objekata za početak nove školske godine. Neke su zgrade dograđene, neke energetski obnovljene, neke će prijeći u jednu smjenu, a bit će lakša raspodjela i neke tehničke stvari – kaže župan Damir Bajs.
Inače, ulaganja u školstvo na području Općine Rovišće dosežu brojku od 18 milijuna kuna jer do sada je obnovljena područna škola u Predavcu, a u planu je i obnova Matične škole u Rovišću. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!