POČETNA KONFERENCIJA U realizaciju kreće ECO Operation, vrijedan 241 tisuću eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevački župan Darko Koren je prisustvovao početnoj konferenciji otvaranja INTERREG projekta ECO Operation čiji je domaćin bila Srednja škola Prelog. Konferencija je zbog epidemioloških okolnosti  održana u virtualnom okruženju, a riječ je o projektu koji je osmislila Gimnazija Fran Galović Koprivnica u partnerstvu s mađarskom Gimnazijom Csurgo te sa Srednjom školom Prelog uz tehničku potporu PORA-e i REDEA-e, razvojnih agencija Koprivničko-križevačke i Međimurske županije.

-Drago nam je što naša Gimnazija Fran Galović kao prvi partner sudjeluje u ovom hvalevrijednom projektu usmjerenom na valorizaciju i popularizaciju bioraznolikosti pograničnog prostora. Gimnazija već dugi niz godina provodi razne europske projekte na čemu čestitam vodstvu škole i svima koji su u realizaciju istih uključeni – kazao je Koren.

Dodao je kako Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije također provodi sličan projekt pod nazivom Škola uz rijeku koji se odvija na području ušća Mure u Dravu kod Legrada.

-Škola je uspostavljena u sklopu međunarodnog  projekta  za očuvanje biosfere i prva je takva škola na području županije kojom se promovira biološka raznolikosti riječnog područja prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ciljevi su vrlo slični i ovom projektu koji ćete vi provoditi, a to je  poboljšanje razine edukacije o ekologiji te podizanje razumijevanje za potrebom zaštite prirode. Smatram kako je to jedan od temeljnih zadataka svake zemlje na kojima se treba i planirati budućnost za daljnji razvoj. Želim vam da ostvarite sve ciljeve te da uspješno realizirate projekt – naglasio je Koren.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Gimnazije Fran Galović Koprivnica Vjekoslav Robotić koji je kazao kako uz razvijanje svijesti o važnosti očuvanja prirode, jedan od glavnih ciljeva projekta je i umrežavanje kroz učenje, istraživanje i druženje učenika i nastavnika sve tri škole.

-Osnovne teme projekta su tlo i kampiranje, voda i akvamobilnost te zrak i ciklomobilnost. Promovirat ćemo i istražiti prirodne resurse pograničnog područja Koprivničko-križevačke županije te stvoriti personalne i materijalne kapacitete za razvoj škole u prirodi. Bez sveobuhvatne višegodišnje kontinuirane materijalne, stručne i logističke potpore Županije naša škola ne bi mogla provoditi ovaj projektni rad te smo vam na tome zahvalni. Pohvala pripada i projektnom timu naše škole koji broji oko 20 profesora koji volonterski kreiraju i provode sedam EU projekata vrijednih pet milijuna kuna – istaknuo je Robotić.

Ukupna vrijednost projekta  241.870,00 eura, a provodit će se do kraja iduće godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!