Sasvim osoban dnevnik snivanja nagrađivane ilustratorice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Dnevnik snivanja i filozofiranja” nova je knjiga nagrađivane bjelovarske ilustratorice, autorice stripova i animiranih filmova Irene Jukić Pranjić. Knjiga je to koja je nešto između stripa i eseja i koja je počela kao dnevnički zapis snova autorice, ali je uskoro postala nešto drugo.

-Iz dnevničkog zapisa je prerasla u jedan esej koji govori ne samo o snovima nego i o paralelnim svjetovima i svemu onom što se ne događa u stvarnosti, ali je zapravo vrlo stvarno u našim životima – otkriva Jukić Pranjić.

Cijeli je proces trajao gotovo dvije godine tijekom kojih je nastalo djelo koje čitateljima omogućuje da urone u drukčije svjetove, svjetove mašte i sjećanja pri čemu će Bjelovarčanima jedan motiv biti dobro poznat.

-Groblje u Brezovcu kraj kojeg sam odrasla i koje sam nekako povezala u tu priču s paralelnim svjetovima – kaže bjelovarska umjetnica.

Unošenje dijelova, sitnica iz svog i života ljudi koji ju okružuju u svoja djela za Irenu Jukić Pranjić nije ništa novo.

-Taj, recimo autobiografski dio nije uvijek bio doslovan već su to više bili dijelovi priče koji bi se uklopili u novu priču u samim crtićima ili stripovima – objašnjava Jukić Pranjić.

U “Dnevniku snivanja i filozofiranja” je na izravniji način ogolila svoju maštu, a iako je u njegovom stvaranju, kaže, bila okrenuta sebi, a ne publici, prve reakcije su samo pozitivne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!