Prošetajte Gornjim gradom uz neznane junakinje i zanimljive povijesne činjenice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Gornjogradske coprnice naziv je noćnog turističkog obilaska Gornjeg grada po znamenitim lokacijama s kostimiranim vodičem. Razgled uključuje interaktivne elemente i živopisne izvoditelje. Kada je i kako započela njihova tura, otkrila nam je Martina Findrik.

– Sve je krenulo je 2012. godine kad su se kolegice dosjetile da bismo mogle organizirati jedna malo drugačiji obilazak grada. Kad je ovaj projekt još bio u povojima, krenuli smo kao dnevna šetnja gradom s posjetom muzeju. U to se vrijeme na Gornjem gradu nije ništa događalo, tek je kretalo. Nakon nekog smo vremena postali noćna tura, a s vremenom do današnjih dana postalo je nekako uobičajeno da većina tura po Zagrebu sada postaju tematske – pojasnila je. Gornjogradske coprnice tada su se specijalizirale za neobičnu žensku stranu povijesti, za što su inspiraciju pronašle u djelima Marije Jurić Zagorke.

– Nakon Coprnica napravile smo Zagorkinu priču, a ona je poznata po tome da je uvela žene u povijest kroz svoj koncept neznanih junakinja. Upravo na tragu toga mi smo smislile priču neznane junakinje u kojoj smo izvukle iz povijesti manje poznate žene ali i neke žene koje su poznate hrvatskoj javnosti ali o kojima se ne zna baš puno, njihovu drugačiju, ranjivu stranu – navodi Martina. Osim Zagorke, u ovim turama kao povijesni izvor poslužili su im i drugi zapisi i kronike.

FOTO: Gornjogradske coprnice

– Nastojimo zaviriti u zakulisni život glamuroznog dvorskog života, dotičemo se dosta tračeva koji su tada kolali gradom i više-manje baziramo ono što se zbivalo u Zagrebu na zapisima kroničara Adama Baltazara Krčelića koji je živio u 18. stoljeću. On je zabilježio dosta zapisa o svojim suvremenicima i njihovim svakodnevicama te primjerice o krabuljnim plesovima koji su tada bili veliki hit u Zagrebu – govori. Ova tura namijenjena je ponajprije domaćim ljudima, tek onda turistima.

– Radimo ture uglavnom s našim ljudima jer je to naša zajednička priča. Neke stvari ljudi ne znaju, a neke su im poznate pa imamo tu nekakvu uobičajenu interakciju, neki stari duh Zagreba živi kroz tu našu komunikaciju, prisjećamo se kako je to bilo nekoć, prije nego smo se svi udaljili jedni od drugih – ističe Martina. Mnoge od voditeljica ture nisu glumice i prije se nisu susretale s takvim izvedbama, pa im je cijeli projekt bio novi izazov, budući da su sve predstave kostimirane, a kroz šetnju gradom kombiniraju se susreti s kostimiranim likovima kroz isticanje povijesnih činjenica.

– Svaki naš obilazak podsjeća me na djetinjstvo kad sam istraživala Gornji grad pa sad svaki put kad radim obilazak imam osjećaj kao da idem s nekim prijateljima koje možda i ne poznajem istraživati grad i doživjeti nešto novo. Uvijek sam sanjala o tome dok hodam po ulicama da ću susresti neki lik iza ugla i sad se to stvarno događa, to bude neka od mojih kolegica koja nešto odglumi i predstavi tako da mogu reći da su duhovi na Gornjem gradu ponovno oživjeli – kaže.

– S vremenom smo skupili ekipu, nikome od nas ovo nije nešto što donosi veliku zaradu ali svima nam donosi jako veliko zadovoljstvo i svaki puta kada vodimo turu, to na nas djeluje i terapeutski – tvrdi.
– Imamo jako veliko poštovanje prema ljudima koji dolaze na naš obilazak i koji su u ovim teškim trenucima spremni izdvojiti novac za kartu – naglašava Martina.

– Neke povijesne činjenice nastojimo ne toliko prepričati nego i odigrati kroz neku dramsku scenu i govoriti o različitim temama, primjerice na nedavnoj turi Neznanih junakinja dotakle smo se savjeta koje su žene primale o porodu, problema koje su imale kad su htjele jesti u uskim korzetima, kako su se šminkale u 17. i 18. stoljeću, zašto je bilo poželjno spavati s kavezom na glavi u 18. stoljeću i tako tih nekakvih duhovitih stvari – objašnjava. Obilasci se održavaju pod zaštitnim maskama, a broj sudionika ograničen zbog epidemioloških mjera na snazi. Na obilazak se potrebno prijaviti što možete učiniti putem e-maila info@zgc.hr, a sve ostale informacije možete potražiti na Facebook stranici Gornjogradske coprnice ili njihove web stranice zgc.hr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!