Ovog vikenda zaputite se u Daruvar i uživajte u Dožinkima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – U Daruvaru se danas i sutra održava najveća manifestacija češke manjine u cijeloj zemlji čiji su glavni organizatori Savez Čeha u Republici Hrvatskoj te Češka beseda Daruvar. Riječ je o Dožinkima ili žetvenim svečanostima, o kojima više zna predsjednica Saveza Čeha, Ana-Maria Štruml-Tuček.

– To je proslava završetka žetve, izraz radosti seljaka što je uspješno spremio ljetinu i osigurao blagostanje sljedeće godine. Prve žetvene svečanosti održane su davne 1925. godine, gdje su manjinski domoljubi na taj način nastojali među svojim sunarodnjacima probuditi zanimanje za češku kulturu. Danas je to veličanstvena dvodnevna svečanost, no ove godine zbog koronavirusa neće biti toliko učesnika u programu kao što smo to navikli prijašnjih godina. – navodi. Prošle godine zbog pandemije nisu održane, a ove godine bit će organizirane u manjem opsegu nego prije. Predsjednica Saveza Čeha kako proslava inače izgleda i koji joj je cilj.

FOTO: Facebook Česká beseda Daruvar

– Za pripadnike češke manjine, ali i za Daruvar ona jako puno znači. Osim bogatog folklornog programa, pjesme i plesa, nekad su Dožinke bile poznate i po velikoj povorci s narodnim nošnjama, alegorijskim kolima i likovnom izložbom, a ustvari to je susret svih generacija koje vežu isti interesi očuvanja češke kulture i tradicije na ovim našim prostorima – ističe. Program žetvenih svečanosti trebao je započeti danas u 17 sati u parku grofa Jankovića, no zbog lošeg vremena taj je dio programa otkazan.

– Od 19 sati u Češkom narodnom domu će se moći pogledati likovna izložba Kluba likovnih umjetnika Saveza Čeha. Od 21 sat će na ljetnoj pozornici ljetnog kina društveno-kulturnog centra Daruvar biti prikazan film o žetvenim svečanostima – otkriva. Daruvarčane i sutra očekuje bogat program.

– U nedjelju u 20 sati održat će se promocija knjige o žetvenim svečanostima u Hrvatskoj, a od 21 sat će biti kulturno-umjetnički program nazvan Žnje. Taj program su priredili folklorni ansambl Češke besede Daruvar. Ostala folklorna društva nisu mogla sudjelovati jer se donedavno nisu mogle održavati probe. Od 22 sata se planira zabava na igralištu Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog u Daruvaru – ističe. U slučaju lošeg vremena, zabava će se preseliti u prostor Češkog narodnog doma. Predsjednica Saveza Čeha dodaje da su Dožinki financirani iz državnog proračuna RH posredstvom Savjeta za nacionalne manjine RH te Saveza Čeha u RH, Bjelovarsko-bilogorske županije, grada Daruvara i Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. Poziva sve da ovog vikenda posjete Daruvar i uživaju u bogatstvu kulture i običaja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!