Iza vedrih boja 60-ak slika krije se snažna poruka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Psihijatar Robert Torre likovnu je umjetnost počeo pratiti prije 30-ak godina, no u posljednje dvije godine i sam se odvažio na slikanje. U sklopu 18. Bok festa bit će otvorena njegova izložba Table života na kojoj će biti predstavljeno 60-ak njegovih slika. Autor nam je otkrio o kojoj se tehnici radi, ali i kako je došlo do ideje da svoje radove prikaže upravu u Bjelovaru.

– Do ideje je došlo blagonaklonošću gospodina Bojana Navojca i Gradskog muzeja grada Bjelovara da izađem van sa 60-ak svojih stvari izrađenih isključivo u tehnici akrila na platnu, srednjih i većih formata. Njih sam izrađivao prije dvije ili tri godine kad me obuzela suvremena likovnost koju sam konceptualno objedinio pod pojmom Table života – ističe. Otvorenje izložbe je danas u podne u atriju Muzeja, a slike će se moći pogledati u galerijskom prostoru. Torre naglašava kako se nada da nije podbacio te da neće razočarati publiku.

– Pokušao sam kroz vedru paletu boja, plošno-stripovskog, plakatnog formata napraviti privlačne ilustracije koje su oku ugodne, gotovo dizajnerske, tako da se lako gledaju i lako ih se može shvatiti, a kad ih se shvati, onda se lako susresti sa sadržajnim slojem slika koji prati moje preokupacije iz knjige Ima li života prije smrti, prati egzistencijalističke poruke u životu gdje ja istupam kao neki srednjovjekovni slikar, memento mori slikar koji želi podsjetiti sebe i bližnje da smo smrtni, da imamo dušu koju moramo spasiti, da tko ako ne mi, kad ako ne sad, gdje ako ne tu, da druge prilike osim u ovom životu nećemo dobiti i da moramo paziti na svoju dušu, biti oprezni kako slike sugeriraju ne bi li imali nešto od života prije smrti – pojašnjava Torre te dodaje kako slike temeljno počivaju na ikonografiji i znakovlju zaštite na radu. Na to ga je asocirao rad njegovog pokojnog oca koji je bio inženjer zaštite na radu i svakodnevno se morao čuvati opasnosti od strujnih udara i druge pogibije. Zbog toga su njegove slike sugestija prema ljudima koji moraju spasiti svoju dušu, kaže.

-Možda ta platna nose malo radikalniji, suvremeniji senzibilitet te stoga mislim da će moći dobro komunicirati s mlađom publikom, ali i s onima koji se osjećaju mladi – govori. Izložbu Table života u bjelovarskom Muzeju mogu se pogledati sve do 18. rujna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!