Iz ljubavi prema rodnom kraju rodio se rječnik koji otkriva svu ljepotu govora u tri račačka sela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Poznato je da na području Bjelovarsko-bilogorske županije prevladava štokavsko narječje, no u jednoj općini koja ukupno ima 13 naselja, tri su se ipak priklonila kajkavštini. Riječ je o općini Nova Rača, točnije o naseljima Orlovac, Sasovac i Slovinska Kovačica gdje se govor kajkavskim narječjem smatra vrlo zanimljivom i neobičnom lingvističkom i dijalektičkom posebnošću. Tu posebnost prepoznala je rođena Orlovčanka Dragica Ščrbačić Dragovac, napisavši rječnik “Račačka kajkavština”.
– Uglavnom je to moja koncentracija na moj rodni kraj, s obzirom na to da sam rođena u Orlovcu. Taj račački prostor, prostor općine Nova Rača, je ishodište mog pisanja. Rječnik je moja peta knjiga s ovih prostora. Unazad tri godine skupljala sam starinske riječi koje se gotovo nikako ili vrlo rijetko koriste. Iako nisam uopće mislila da ću sastaviti Rječnik, on je na kraju ugledao svjetlo dana – kaže Ščrbačić Dragovac.


Autoricu je u pisanju Rječnika pratio i vrlo srčani motiv.

– Sve je to napravljeno za buduće generacije koje nam dolaze, što i je osnovni motiv mog pisanja i stvaralaštva. Napisati nešto za buduće generacije koje će nas naslijediti, važno mi je da jednog dana znaju tko je i kakvom kulturom nekada živio na ovim prostorima – dodaje.
Ščrbačić Dragovac kaže da su joj velika pomoć u pisanju Rječnika bili stariji mještani.

– Mnogi stariji ljudi bili su moji kazivači i ja im se svima na tome zahvaljujem. Oni su bili moja velika pomoć. Iako sam rođena u Orlovcu, već sam 1973. godine otišla na studij u Zagreb i puno toga sam jasno zaboravila. No, na sreću imam još uvijek sjećanja na taj način govora – poručila je Ščrbačić Dragovac.
Treba napomenuti kako su na rječniku radile osobe jezikoslovne struke, a posebno se ističe dijalektološki urednik, hrvatski kajkavolog Mijo Lončarić. Rječnik će danas u 19 sati u društvenom domu u Novoj Rači predstaviti upravo Lončarić, glavni urednik Tomislav Čanković, recenzentica Tatjana Kreštan i dakako, autorica Dragica Ščrbačić Dragovac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!