Učenici OŠ Ivanska u sklopu plogginga žele očistiti cijelu općinu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Učenici Osnovne škole Ivanska priključili su se hvalevrijednoj akciji Plogginga. Podsjetimo da je plogging ili ploganje kombinacija trčanja i prikupljanja smeća, a cijelu ideja dolazi od Šveđana. Voditelji projekta, učitelji Ivan Nikolić i Katica Šarlija, okupili su zainteresirane učenike i nakon nastave od smeća očistili prvu lokaciju – naselje Babinac i šumu Martinska.

– Učitelj i ja htjeli smo zapravo objediniti dva predmeta. Cilj nam je da educiramo ljude u našoj općini, a prije svega naše učenike o važnosti očuvanja čovjekove okoline. Zanimljivo je da se na prvi pogled uopće ne vidi da tog smeća toliko ima, ali kada smo krenuli na potez dug oko četiri kilometra u sklopu naše prve akcije kroz šumu Martinska za Babinac, naišli smo na velike količine smeća koje čak nije vidljivo – rekla je učiteljica Šarlija.

– Plogging je porijeklom iz Švedske, a nastao je od glagola plocka upp što znači prikupljati i jogga što znači trčati. Možemo reći da pod riječ plogging ubrajamo oblike vježbanja, kombinaciju trčanja i hodanja te pokrete kao što su čučanje, saginjanje i istezanje. Ideja plogginga zapravo je bila da u isto vrijeme skupljamo smeće, ali i smršavimo – kaže Laura Blazonija.

Karolina nam otkriva kako je nastala ideja plogginga koji se proširio toliko da ga i u Hrvatskoj provodimo. – Započeli su ga u Švedskoj oko 2016. godine dok se do 2018. plogging proširio u mnoge druge države, pa i u Hrvatsku – kaže Karolina Šimunović.

– Plogging je važno provoditi kako bismo očistili okoliš jer u njemu pronalazimo razne vrste smeća. Na svojoj prvoj akciji pronašli smo neke velike kante, kofer, puno obuće i odjeće. Problem je i što mnoge životinje kopaju po tim stvarima pa je moguće da si nečime naštete – upozorava Laura.

Slobodno možemo reći da je plogging važan i za prirodu i društvo. Sve što je Laura rekla da su pronašli, pronađeno je u sklopu akcije koju škola provodi. – U prvoj lokaciji koju smo očistili bilo je oko desetak vreća smeća – rekla je Karolina.

Na Youtube stranici “Pozdrav iz Osnovne škole Ivanska” cure su napravile cijeli video u kojem objašnjavate sve važno vezano za plogging. Isto tako, u videu se nalazi okvirni plan projekta koji provode na području cijele općina. Sljedeća dionica je ovoga mjeseca i to u naselju Utiskani. – Naš plan je da očistimo cijelu općinu. Postoji mogućnost da zbog velike količine smeća neka područja prođemo više puta. Željeli bismo cijelu školu, ali sve mještane potaknuti da što više čiste, a ne da zagađuju – rekla je Laura.

Spremaju učenici OŠ Ivanska film. – Na kraju školske godine i završetka akcije napravit ćemo film kako bi pokazali cijeloj školi što smo radili, ali isto tako kako bi na čišćenje potaknuli i druge – kaže Karolina.

Podršku akciji pružila je i Općina Ivanska koja je učenicima i nastavnicima osigurala vreće za recikliranje. Tijekom prve lokacije plogginga ove vrijedne osnovnoškolce posjetio je i načelnik Željko Mavrin. Bravo i samo tako nastavite!

https://www.youtube.com/watch?v=hd0PD5PSfSE&t=226s

FOTO: Facebook “Pozdrav iz OŠ Ivanska”

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!