Sajam slavonski banovac spaja ono najbolje iz Pakraca

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Danas u Pakracu počinje 12. Sajam slavonski banovac. Kako bi za vas saznali više informacija o Sajmu, razgovarali smo s voditeljicom ureda Turističke zajednice Grada Pakraca, Gabrielom Sabo Seleši, koja nam je ispričala o kakvoj se manifestaciji radi.

– To je manifestacija koja uspješno objedinjuje sve najbolje iz našeg grada, od gastronomije, povijesti, folklora, ali i kulturne baštine. Ovo nam je već evo 12. po redu Sajam slavonski banovac zahvaljujući kojem će Pakrac nakon godinu dana pauze ponovno postati sajamsko središte Slavonije, ali i cijele kontinentalne Hrvatske – s ponosom govori Sabo Seleši. U subotu u 15 sati održat će se već poznati Grah fest uz slogan „Dobar grah se daleko čuje“. To je natjecanje u kuhanju graha koje i ove godine organizira udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, a ekipe dolaze iz cijele Hrvatske. Kako je Pakrac bogat nacionalnim manjinama, oni će se i ove godine predstaviti na sajmu svojim specijalitetima i običajima. Bitno je spomenuti i poznati slavonski banovac, povijesni novac po kojem je ovaj sajam i dobio ime.

– Naš Sajam slavonski banovac naziv je dobio upravo po poznatom novčiću koji se kovao u prvoj hrvatskoj kovnici novca u Pakracu od 1256. do 1260. godine. Svi posjetitelji moći će iskovati svoj primjerak koji će im kasnije poslužiti kao sredstvo plaćanja u srednjovjekovnoj krčmi „Kod veprove glave“ za razna jela koja su obilježila srednji vijek. Posebnost novčića leži u tome što se na njemu nalazio lik kune koji je stoljećima kasnije poslužio kao inspiracija autorima naziva današnje hrvatske monete kune, a isti lik nalazi se i na grbu Republike Hrvatske, dakle radi se o jednoj zaista važnoj povijesnoj činjenici – ističe Gabriela Sabo Seleši. Znamo da se u Pakracu i danas njeguje tradicija kovanja novca, koji je postao i nadaleko poznat suvenir. Sajam kreće danas, a obuhvatit će mnoštvo sadržaja.

– Sajam slavonski banovac započinje s jednim malim srednjovjekovnim festivalom koji će se održavati u petak i u subotu. U petak u popodnevnim satima za najmlađe smo pripremili obiteljsku radionicu i predstavu „Mačak u čizmama“, a na kraju u večernjim satima tu će biti vatreni „Fire Show“. Cijelo vrijeme posjetitelje će zabavljati iluzionisti, hodači na štulama, žongleri i ostali zabavljači – pojašnjava. Bit će mnoštvo sadržaja za djecu, osobito ako svemu navedenom dodamo i da će u subotu biti postavljen kutak za djecu i mlade s raznim radionicama i lunaparkom. U subotu se nastavlja i srednjovjekovni program kada se sajmu pridružuju i razna viteška udruženja.

FOTO: Facebook Slavonski banovac

– Gosti sajma su članovi reda vitezova Ružica grad iz Orahovice, domaći čuvari slavonskog banovca i članovi udruga Anno domini iz Koprivnice. Bit će tu cjelodnevna prezentacija i demonstracija srednjovjekovnog oružja, mačevanja, prikaz sprava za mučenje, a posjetitelji će moći iz prve ruke vidjeti i kako se rade kovani noževi. Kruna cijelog srednjovjekovnog programa je poznata bitka za kovnicu novca poslije koje će biti upriličen srednjovjekovni vatromet – navodi. U svakom slučaju, mnoštvo stvari za ljubitelje povijesti, ali ne samo za njih jer imaju u Pakracu za vas i još iznenađenja, kao što su recimo tamburaši.

– Nakon proglašenja pobjednika „Grah festa“ koje je planirano za 20 sati u subotu, posjetitelji će se od 21 sat moći zabaviti uz koncert tamburaškog sastava Satir, a ulaznica za koncert se naravno neće naplaćivati. Program je besplatan i sajam se već nekoliko godina održava na otvorenom prostoru i prema svim preporukama stožera civilne zaštite što je danas mnogim posjetiteljima, ali i organizatorima jako bitno – naglašava. Ovaj je sajam izuzetno uspješan i broji mnoštvo posjetitelja, ali i izlagača koji ove godine dolaze iz cijele kontinentalne Hrvatske.

– Izlagači dolaze sa domaćim proizvodima, rukotvorinama, suvenirima, ali i ono što sam spomenula na početku razgovora, ne nedostaje ni odličnih gastronomskih delicija, prema kojima je ovaj sajam postao prepoznatljiv – s ponosom naglašava Sabo Seleši te poziva sve da posjete sajam u petak i subotu i iskoriste sve što on nudi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!