Zbornica: Bjelovarčani u punom kinu mogli vidjeti sjajan film s glumcem iz svog grada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon nekoliko desetljeća u kojima se kazna za gledanje hrvatskog filma mogla jedino uspoređivati s pendrečenjem elektičnom palicom, pojavila se niotkuda Zbornica, dugometražni prvijenac iznimno talentirane mlade filmašice Sonje Tarokić, ovjenčan posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovim Varima.

Brojni jedva gledljivi filmovi hrvatske produkcije dobivali su nagrade po europskim festivalima, ali ova je posve zaslužena. Nepretenciozna priča o psihologinji Anamariji u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, koja se osim učenicima mora baviti i njihovim roditeljima, ali i kolegama nastavnicima, mogla bi imati rezervni naslov “Ludnica”.

Sjajni dijalozi, kojih ima više nego u pet drugih filmova iz naše domovine, atmosfera kaosa i stresa potencirana kamerom iz ruke, iznimna dinamičnost i igranje stereotipima, rijetko je viđeno u hrvatskom filmu. Sonja doista zna napisati scenarij, preskočiti opća mjesta, raditi film u kojem su aktivna dva plana (onaj prvi s glavnim akterima, ali i drugi, pasivni, koji daje okus i boju radnji). Posebno treba pohvaliti desetak sporednih uloga vodećih hrvatskih glumaca koji su biseri svaki za sebe.

Izvanredan scenarij, izvrsna režija, sjajni glumci… i što će nam više za vrhunski doživljaj u bjelovarskom kinu koji je imao čast odmah nakon Zagreba premijerno prikazati film, zahvaljujući dječaku iz Bjelovara Roku Tukeriću koji igra sina glavne glumice.

Glavnu ulogu u filmu tumači Marina Redžepović, a u ostalim se pojavljuju Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Ivana Bakarić i Sandra Lončarić…

Sve pohvale bjelovarskom KMC-u i njihovom ravnatelju Denisu Hladišu u koji često “zalutaju” briljantni filmovi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!