Izložbom o svojoj proslavljenoj sugrađanki, Daruvarčani će ove godine prvi put obilježiti Noć muzeja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Dvorac Janković u Daruvaru godinama je tražio svoj smisao i sadržaj. Svašta nešto se s njim planiralo, međutim nikada ništa ozbiljno nije zaživjelo. Ako ćemo iskreno, nije tu trebalo puno pameti . Dvorac je sam po sebi nudio ono što Daruvar godinama nije imao. Kud ćeš ljepšeg prostora za muzej?! Propitkivala se na ovu temu još bivša lokalna vlast SDP-a, ali oni su tada imali druge planove. Između ostalog, jedna od ideja bila je od dvorca učiniti učilište, ili veleučilište. Izrađena je tada čak i neka skupo plaćena dokumentacija za prenamjenu prostora, ali cijeli projekt je propao. Novac? I on je propao. Srećom, to je prošlost. Sadašnjost i budućnost ovoj baroknoj građevini iz 18 st. izgledaju puno ljepše i perspektivnije. Presudio je razum. Iako je bilo povuci-potegni na nekoliko sjednica Gradskog vijeća, na kraju je ipak usvojena priča o osnivanju Zavičajnog muzeja. U iščekivanju potvrdne dokumentacije iz Ministarstva kulture koja bi realno trebala stići krajem mjeseca veljače, dvorac-muzej dobiva svoj sadržaj.

-Odradili smo „Češki Božić „ u mjesecu prosincu. Istina, ograničile su nas epidemiološke mjere, ali je sve prošlo bez problema. Slijedeća planirana aktivnost u ovom prostoru je već ovaj tjedan. Točnije, u petak. Grad Daruvar će se pridružiti ostalim gradovima i obilježiti Noć muzeja. Prva je to Noć muzeja u našem Gradu – oduševljeno govori Vanda Cegledi, zamjenica daruvarskog gradonačelnika.

Ovu Noć muzeja, koja će se u Hrvatskoj održati po 17. put, u Daruvaru će obilježiti biografska izložba Eve Fischer, svjetski poznate slikarice, rođene Daruvarčanke.

-Da, Eva je naša Daruvarčanka, ali malo ljudi to zna. Ova slikarica, koja je naslikala preko tisuću djela, nije imala do sada niti jednu izložbu u Hrvatskoj. Žena je radila sa svjetski poznatim umjetnicima i zaslužuje puno više. Zato je ideja da ju vratimo u njen rodni grad. I ne samo to! Upravo po njoj bi se trebala zvati i likovna galerija u sastavu muzeja – pojašnjava Cegledi.

Cijela zamisao odlično je prihvaćena i od strane sina Eve Fischer koji je prije dva tjedna gostovao u Daruvaru na poziv zamjenice gradonačelnika.

-Alan David Bauman zadovoljno je zaključio kako je ponosan biti u Gradu svoje majke koja je ovdje živjela do svoje četvrte godine. Prilikom dolaska ustupio nam je veliki broj privatnih fotografija koje ćemo izložiti na ovoj prvoj biografskoj izložbi – kaže Vanda Cegledi i dodaje:

-Cilj nam je da na ovoj izložbi zapravo upoznamo život i djelo Eve Fischer. Prikazat ćemo i dokumentarni film, a s obzirom da zbog tehničkih razloga Alan David Bauman neće moći doći, javit će nam se iz Rima video linkom . Koliko me veseli ova priča za Noć muzeja, još me više raduje činjenica kako ova suradnja ide i korak dalje. Već u mjesecu lipnju upravo u našem dvorcu trebala bi se postaviti i izložba umjetničkih djela ove izvanredne slikarice.

Ono o čemu se mora razmišljati su ulaganja jer dvorac je godinama propadao. Plan je, objašnjava Cegledi, da se zgrada Dvorca obnavlja parcijalno. Odnosno, kada se zadovolji potrebna dokumentacija, aplicirat će se po projektima. Inače, Dvorac grofa Antuna Janković zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske prve kategorije i jedna od najvrjednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (vb)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!