Koliko traju zubne ljuskice: Sve što trebate znati 

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zubne ljuskice nude se kao rješenje za poboljšanje izgleda vaših zubi. Njihova ugradnja može pomoći osobama kojima se boja zubiju starenjem ili životnim navikama promijenila, kao i onima kojima su zubi oštećeni ili razmaknuti. Sam postupak odrađuje se minimalno invazivno, a rezultat je ljepši, dugotrajniji i privlačniji izgled vašeg osmijeha. 

U ovom članku Orthodental vam donosi opis raznih estetskih prednosti koje pruža ugradnja zubnih ljuskica, kao i proces same ugradnje i njihova održavanja.

Izrada i ugradnja zubnih ljuskica

Izrada zubnih ljuskica zahtijeva veliku preciznost. Postoji više tehnika izvođenja ove procedure, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane. Pacijent ima mogućnost izbora želi li staviti fokus na izgled i estetiku, odnosno na trajanje ljuskica koje ugrađuje. 

Materijali koji se koriste u izradi su keramika ili cirkonij. Prvi korak prije samog postupka ugradnje zubnih ljuskica je, kao i u većini drugih zahvata poput vađenja zubiju ili postavljanja zubnih plombi, posjet ili konzultacija sa stomatološkim stručnjakom kako bi se procijenila prikladnost i potreba pacijenta za sam zahvat. 

Iza pregleda se u zubotehničkom laboratoriju odvija postupak izrađivanja samih ljuskica. One se oblikuju individualno prema svakom pacijentu. Boja i oblik vaših prirodnih zubiju su predložak kako bi se osiguralo da zubne ljuskice kvalitetno pristaju i izgledaju skladno s vašim licem. 

Nakon toga, stomatolog mora pripremiti zube na ugradnju ljuskica, što čini brušenjem i uklanjanjem male količine zubne cakline kako bi zubna ljuskica imala kvalitetnu bazu za prijanjanje i postavljanje na sam zub. Velika prednost zubnih ljuskica upravo je u tome što njihova ugradnja ne zahtijeva vađenje zuba. Vaše zubno meso uz njih ostaje neoštećeno i nema potrebe za vađenjem zdravih zubi.

Posljednja faza postupka je ugradnja, gdje se zubne ljuskice cementiraju na zube čime se trajno fiksiraju. 

Trajanje zubnih ljuskica

Osim što nude estetsku prednost, možda i bitnija karakteristika zubnih ljuskica je njihova dugotrajnost, makar nisu doživotno rješenje i vremenom će se morati zamijeniti. 

Konkretno, zubne ljuskice mogu potrajati između 10 i 15 godina. Za takvu dugotrajnost zaslužna je kvaliteta materijala od kojeg se proizvode. Iz toga proizlazi njihova otpornost na depigmentaciju, što rezultira jednakom bjelinom poput one prilikom ugradnje, kao i njihova fizička izdržljivost.

Iako su dugovječne i čvrste, nisu neuništive. Kako bi njihov vijek bio što duži, potrebno je voditi kvalitetnu brigu o zubnim ljuskicama. To uključuje redovitu oralnu higijenu. Kako bi se izbjeglo oštećenje ljuskica, poželjno je učestalo zube četkati i koristiti zubni konac.

Što se tiče prehrane, valjalo bi izbjegavati žvakanje vrlo tvrde hrane, kao što su kocke leda, orašasti plodovi poput kikirikija i tvrdi bomboni. Također, posjete stomatologu i praćenje danih uputa su od iznimne važnosti i neizostavan faktor dugotrajnosti i ljepote vaših zubnih ljuskica.

Zaključak – Brzi put do savršenog osmijeha!

Osmijeh krasi lice čovjeka, a lijep osmijeh čini ga još krasnijim. Uz zubne ljuskice, nećete se više brinuti o sitnim nedostacima. Prilagođene isključivo vama i ostatku vaših zubi, kao stvorene su da se savršeno uklope i upotpune vaš osmijeh. Redovito održavanje i njega vašim će ljuskicama, a i zubima u cjelini, produljiti život, a vi ćete se moći bezbrižno smijati godinama, stoga već danas recite da kvalitetnoj brizi za vaš osmijeh!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!