Snimljen film za pomoć osnovnoškolcima oko daljnjeg školovanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kamo nakon osnovne škole? Vrlo je važno pitanje s kojim se svake godine iznova suočavaju nove generacije osmaša. Kako bi im olakšali izbor, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Bjelovar, i Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri u suradnji s Bjelovarskim kazalištem i srednjoškolcima s područja županije snimili su kratki film “Kamo dalje”. Film je svojevrsna pomoć osnovnoškolcima u kojem su predstavljeni razni smjerovi koje u Bjelovaru mogu odabrati. Nakon konzultacije s ravnateljima, profesor Marko Dragičević, koji je ujedno bio i režiser, kaže da je naglasak prije svega bio na strukovnim školama.


– Trebalo je upoznati djecu sa strukovnim zanimanjima i staviti naglasak na deficitarna zanimanja da se malo populariziraju – objašnjava.

U filmu je naglašeno i da učenici ne upisuju srednju školu samo zato što im je to netko drugi predložio već da moraju znati i što sami žele.
-Ako učenici ne znaju u čemu su dobri, tu im mogu pomoći djelatnici HZZ-a u čije se prostore mogu otići informirati i gdje će im djelatnici pružiti pomoć, ne samo prilikom odabira srednje škole nego i fakulteta – savjetuje. Prvotna ideja, kaže Dragičević, bila je nešto drugačija.
– Prvo smo imali plan napraviti predstavu koja bi išla po školama, ali zbog epidemije smo naposljetku odlučili snimiti kratki film. Zvao sam svog prijatelja Gorana Kukolja koji je imao video grupu u osnovnoj školi i bavio se time, a on mi je preporučio dvojicu divnih mladića, Petra Klinca i Matu Pušića – navodi Dragičević.
Petar Klinac otkrio nam je što su on i njegov kolega Mate radili.


– Mi smo bili zaduženi za tehnički aspekt cijelog projekta, snimanje zvuka i slike te montažu – kazao je.
Uz Bjelovarsko kazalište koje je cijeloj ekipi bilo baza i gdje su se, kako kaže Petar, uvijek vraćali, scene su snimane i na drugim lokacijama.
– Većinom smo snimali vani po gradu i ispred škola te unutar njih, kao i ubrzane scene u kojima hodamo od gradskog parka do srednjih škola. U kazalištu smo snimali samo neke kraće dijelove. Zanimljiva činjenica je da većina učenika ne ide u školu koju su predstavljali, no okvirni scenariji omogućili su da se to niti ne primijeti. Svi su se genijalno uživjeli u uloge i Marko im je napisao odlične naputke, stvarno je ispalo dosta prirodno, što smo i željeli. Ponavljali smo scene kad je neka baš bila neiskoristiva, ako bi netko stao s tekstom na duži period. Ne znam jesmo li prešli pet ponavljanja – kazao je Petar Klinac. Za sada je kratki film privatan, ali oni koji su ga trebali vidjeti – osnovnoškolci, vidjeli su ga.

– Film je već „procirkulirao“ kroz dosta osnovnih škola, a videozapis se s YouTube-a širi linkom i škole to pregledavaju – otkriva Klinac dodavši da će Hrvatski zavod za zapošljavanje film možda postaviti na svoje službene stranice gdje će svi moći pogledati ovu sjajnu inicijativu. Ela Hamzić, učenica Matematičkog smjera bjelovarske gimnazije imala je posebnu ulogu u filmu. Naime, ona je navela sve strukovne škole i tako najavila cijelu priču.
– Mislim da je to vrlo kreativno i jako sam sretna da smo mi dio toga jer imamo super ekipu. Svatko ima neko svoje iskustvo, a iako nas je većina iz gimnazije, imamo prijatelje koji idu u druge škole i onda smo od njih mogli puno saznati o tim školama pa ih tako i predstaviti. Ja sam baš jako zadovoljna i mislim da će to osnovnoškolcima biti zanimljivo – kaže Hamzić.

Film možete pogledati na sljedećem LINKU.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!