[VIDEO] Bjelovarski gimnazijalci odlučili su nas uvjeriti da su lektire sjajna stvar!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Učenike 3. D razreda bjelovarske gimnazije, profesorica Mihaela Kelava nije mogla dovoljno nahvaliti. No, kako i ne bi, kada su ovi mladi svestrani kreativci ponovno pokazali koliko vrijede. Naime, prijavili su čak tri lektirne videonajave na Carnetovo natjecanje “Kamera, ton, e-lektira!” Učenici su mogli snimiti najavu (trailer) u trajanju od jedne do dvije minute za bilo koje lektirno djelo koje se nalazi na portalu e-lektire i to koristeći bilo koji alat i tehniku.

– S kolegicama iz hrvatskog jezika Mirjanom Maretić i knjižničarkom Biljanom Barišić Mudri napravila sam međupredmetnu suradnju. Nije bilo teško nagovoriti učenike na natjecanje, posebno učenike 3. D razreda, koji su uvijek spremni za tako nešto kreativno i drugačije. U projekt je bio uključen cijeli razred od 24 učenika. Oni su zapravo na temelju videonajava dobili ocjene, iz informatike za digitalni dio i izradu scenarija, a iz hrvatskog jezika za izražavanje i konačni rad – rekla je profesorica Kelava pohvalivši još jednom razred za koji kaže da se rijetko ponavlja.

Učenici su se podijelili u tri skupine, a, iako su si i međusobna konkurencija, jedni drugima spremno su pomagali. Tako je učenik Vid Đođo, koji se već u nekoliko navrata okušao u glumačkim vodama, pomagao svojim kolegama iz druge grupe glumeći Hamleta.

– Sudjelovao sam u “Kabanici” u kojoj sam se uključio u praktično sve s obzirom na to da sam imao više iskustva u filmu od ostalih učenika u toj grupi. Osim toga, glumio sam i Hamleta u jednoj drugoj grupi. Vrijedi spomenuti da smo posudili opremu od Petra Klinca, a njegovi usputni savjeti dobro su nam došli – rekao je Vid.

– Prvo smo razmišljali o tome kako ćemo prepričati samu radnju lektire kako bi druge zainteresirali što je bolje moguće na čitanje. Nakon što smo napisali scenarij i nabavili svu opremu, krenuli smo snimati. Dugo je trajalo, a ne može baš svaka scena biti uspješna. No, bilo nam je odlično i sjajno smo se zabavili. Nisam iskreno zadovoljna potpuno sa svojom ulogom, ali primjerice od “Kabanice” koja je trenutno vodeća očekujem puno. Bez obzira što smo si konkurenti, uvijek treba navijati za najbolji rad, a ja mislim da je to “Kabanica” – kaže Ema Sedlić, učenica koja je glumila u djelu Hamlet. 

Publika će za videonajave glasati lajkanjem na CARNET-ovom YouTube kanalu od 18. do 26. listopada 2021. Ovdje možete pogledati i lajkati radove bjelovarskih gimnazijalaca iz 3.D razreda:

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!