ČAROBNI BOŽIĆ Darujte najdraže bez potrošene kune

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Božić lagano kuca na vrata, a ovo vrijeme ispunjeno toplinom, iščekivanjem i dobrom energijom često dobije i konotaciju stresnog razdoblja. Naime, traže se prikladni pokloni za prijatelje i obitelj pa na traženje često ode puno vremena i novca.  Biti kreativan isto zahtijeva vrijeme, ali se to ipak čini kao bolja opcija. Osobito jer imate priliku pokloniti nekome nešto unikatno što možda uopće ne očekuje. Nešto što ne košta niti jednu kunu.

Evo nekoliko ideja…

Kreativni nastupi

Ako želite djeci pokazati da nije sve u materijalnim poklonima, osmislite zajedno s njima preformanse. Neka svatko od njih pripremi kratku točku za Božić, bilo glazbenu, glumačku ili stand up točku. Neka to bude poklon od njih za vas. Organizirajte druženje u toplini svog doma, složite im malu scenu od stvari koje doma već imate. Tako ćete raditi na njihovom samopouzdanju, dobro se zabaviti, a usput im dati motivaciju za nešto što oni sami moraju osmisliti.

Darujte vrijeme

Poklonite nekom svoje vrijeme. Vrijeme se čini kao nešto prebanalno, ali je činjenica da ga često nemamo. U svijetu gdje smo pretrpani obavezama, Božić može biti razdoblje kada svoje vrijeme poklanjamo bakama, djedovima, djeci, partnerima i prijateljima. Radilo se o kratkom druženju, odlasku u šetnju ili toplom druženju doma.

Pokažite zahvalnost

Neka svaki od članova obitelji ispiše na komad papira zašto je nekom od ukućana zahvalan. Dobar primjer je američki Dan zahvalnosti, gdje za ručkom svatko mora reći za što je zahvalan. Kod nas to može biti Božićna varijanta koja uz sebe veže i Novu godinu. Pa tako možete napraviti izvlačenje imena i posvetiti nekom od ukućana ili prijatelja svojevrsnu zahvalu za bliskost u godini koja je iza vas.

Večer pozitive

Pozitiva je često klišej, pa se uz nju vežu razni citati na koje zamahnemo rukom. Međutim, bila klišej ili ne, puno puta ju smetnemo s uma. Organizirajte za svoje prijatelje ‘večer pozitive’, gdje nije dopušteno živciranje. Ispred vrata vašeg doma moraju ostaviti svoje probleme i razgovarati isključivo o lijepim stvarima. Dobro će vam doći da se odmorite od stresne svakodnevice.

Činite usluge

Usluga. Znate da baka već dugo želi otići do placa, da frendica treba nekog tko će joj prenijeti dvije, tri kutije stvari do stana. Neka Božić bude prilika za to. otiđite s njima. Ne košta ništa, ali znači uistinu puno.

Motivacijske poruke

Pronađite običnu kutiju doma i napunite ju papirićima sa šaljivim, motivacijskim porukama. Ne trebate apsolutno ništa kupovati. Komad papira doma sigurno imate, običnu kutiju isto. Za početak – napišite nekom da je stvarno poseban. Ta kutija može stajati na ormaru u sobi i kad vašoj bliskoj osobi dođu teški trenuci, možda ju baš ona motivira i nasmije.

Foto album

Slaganje zajedničkih fotografija. U dobu tehnologije, sigurno imate na vašim računalima hrpu zajedničkih fotografija s bliskim ljudima. Besplatnih programa za uređivanje je puno na Internetu, trebat ćete uložiti malo više vremena, ali će se sigurno isplatiti.

Filmska večer

Svatko iz ekipe mora složiti listu top tri filma. Skupite ih sve na jednu hrpu i pred Božić ih pogledajte zajedno. Možete i složiti kompilaciju glazbe pa ju preslušavati zajedno. U opuštenoj atmosferi doma, nema ljepše.

 

Čar Božića ionako nije u materijalnom. Jednostavnost i toplina dolaze u drugačijim oblicima. Koliko god sve ove nabrojane stvari zvučale patetično, u jednakoj mjeri baš one mogu nekom Božić učiniti posebnim. I vrijedit će puno više od bilo čega materijalnoga.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!