PRIZNANJE Škola iz BBŽ ima najljepši vrt u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – Osnovna škola Velika Pisanica osvojila je Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u 2019. godini. Predstavnici škole prestižni priznanje primili su ovih dana na svečanoj dodjeli nagrada u HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić. Riječ je o ekološko-obrazovnom projektu koji  HRT provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. Natjecali su se učenici iz više od 150 osnovnih i srednjih škola te djeca iz srodnih odgojno – obrazovnih ustanova. Ovim projektom, kažu organizatori, djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika, te povratka tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske.

Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10.000,00 kuna, drugonagrađeni nagrade od 5.000,00 kuna, a trećenagrađeni nagrade od 3.000,00 kuna te darove privatnih donatora koji podupiru projekt.

Inače, vrt OŠ Velika Pisanica počinje se uređivati nedugo nakon osnutka same škole, 1971. godine, postavljanjem ograde i sadnjom crnogoričnog i bjelogoričnog drveća. Danas je vrt obnovljen i obogaćen mnogim biljnim vrstama. Ispred škole je napravljena sjenica koja služi za odmor učenika i učitelja te za održavanje izvanučioničke nastave i nastave u prirodi. U 2018. godini napravljene su dvije učionice na otvorenom, u dvorištu se nalaze i novi stalci za bicikle i nove klupe, a škola svaku godinu dva puta godišnje organizira biciklijadu učenika. Školsko dvorište ukrašavaju i starinski predmeti koji su služili u obradi zemlje ovog poljoprivrednog kraja.

Ovo, inače, nije prvo priznanje velikopisaničkoj školskoj zelenoj oazi. Školski vrt je 2017. godine dobio Zelenu povelju FZOEU-a i HRT-a za Najljepši školski vrt.

-U 2019. godini uz pomoć MZO uredili smo suhi vrt  koji je ukrašen kamenim oblucima, terakota teglama i raznim biljem. U vrtu se nalaze i putokazi koji označavaju svjetske gradove  te kamena staza koja povezuje školu sa zgradom Međugeneracijskog centra u kojoj se odvija nastava za učenike nižih razreda. Škola odiše intimnošću, mirom, skladom i voljom za radom svih učitelja i učenika. Zahvaljujemo se svima koji su financijski pomogli u uređenju i napretku našeg vrta te vrijednom osoblju, učenicima i djelatnicima koji uređuju i skrbe o školskom vrtu – poručuju iz škole.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!