HDZ ANALIZIRA Zašto je Grabar-Kitarović izgubila u BBŽ i Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Je li za poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima kriv Miroslav Škoro, loša kampanja, pogrešna organizacija stranačkih odbora na nižim razinama, sama kandidatkinja ili nešto peto? Odgovore na to pitanje trebala bi dati analiza izbornih rezultata po općinama, gradovima i županijama, koju je vodstvo HDZ-a nakon nedavno održane sjednice Predsjedništva stranke zatražilo od regionalnih i lokalnih podružnica, nakon čega su mnogi mediji požurili sa brojnim špekulacijama, uključujući i one o raspuštanju pojedinih organizacija. No, zahtjev stranačkog vodstva za pomnom analizom, uvjeravaju članovi HDZ-a u Bjelovaru i Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji, nije nikakav presedan niti je nešto što se nije očekivalo.

Ustaljena procedura

-To je ustaljena procedura nakon svakih izbora, bili oni loši ili dobri, takvom analizom sami učimo što je bilo dobro, a što je moglo i bolje. Tako da i ove izbore radimo analizu koju ćemo podijeliti s višim razinama stranke – pojašnjava šef bjelovarskog HDZ-a Ante Topalović. A upravo u Bjelovaru HDZ ima što analizirati. Kolinda Grabar-Kitarović u županijskom sjedištu je dobila 7.473 glasa, oko 1500 manje od protukandidata Milanovića, no ono što bode u oči činjenica je da je, u odnosu na predsjedničke izbore otprije pet godina, kada joj je protukandidat bio Ivo Josipović, u Bjelvaru izgubila oko pet tisuća glasova. Topalović vjeruje kako prilikom analize broja glasova treba imati na umu nekoliko stvari.

-Kad govorimo o razlici u broju glasova, onda bi bilo važno uzeti u obzir i druge parametre izbornog rezultata jer je značajna razlika i kandidata ljevice, kao i broj nevažećih glasova. Tek tako se može dobiti cjelovita slika i izvlačiti valjani zaključci. Bjelovar, ako malo bolje pogledate povijest izbornih rezultata zadnjih desetljeća, na izborima ostvaruje za HDZ rezultat nešto malo ispod prosjeka RH, tako je bilo i ove izbore – kaže Topalović, dodajući kako je stranačka analiza još uvijek u tijeku pa valja pričekati s konkretnim zaključcima.

Nevažeći listići

Slično razmišlja i šef županijskog HDZ-a Miro Totgergeli. Podsjetimo, u prvom izbornom krugu u BBŽ Kolinda Grbar-Kitarović je s 26,54 posto osvojenih glasova bila treća, dok se drugom mjestu našao Milanović s 27,39 posto, a prvi je bio Škoro, kojemu je pripalo 29,26 posto glasova. U drugom je pak krugu Grabar-Kitarović dobila 23.820 glasova, oko 1500 manje od Milanovića.

-Činjenica je da se u drugom krugu dogodilo značajno povećanje broja nevažećih listića i to je svakako nešto što bode u oči. Prije pet godina taj broj je iznosio 1420 dok je ovog puta on narastao na čak 2234 i zato treba vidjeti što je razlog tome. Tim više što je razlika između osvojenih glasova kandidata bitno manja od tog broja. Naime, Zoran Milanović osvojio je ukupno 1578 glasova više od Kolinde Grabar Kitarović i upravo zato je važno da dobijemo kvalitetnu analizu što je doprinijelo tom povećanju nevažećih listića – smatra Totgergeli.

O svemu tome će, dodaje, detaljnije raspravljati na sastanku s predstavnicima svih gradskih i općinskih odbora stranke u BBŽ koji je zakazan za početak idućeg tjedna.

Totgergeli i Topalović se slažu kako ishod predsjedničkih izbora ne može i neće utjecati na ishod nadolazećih parlamentarnih, niti lokalnih izbora koji nas očekuju iduće godine.

-Povlačenje korelacije između rezultata izbora različitih razina nije moguće i bilo bi krivo. Siguran sam da najbolja Vlada u poslijeratnom dobu naše države ne mora brinuti o izbornom rezultatu. Naravno, pred Vladom i strankom su, kao što je to i za očekivati, izazovi koji će, siguran sam, kao i do sada biti uspješno riješeni. Rad stranke u predstojećem razdoblju će osigurati još jedan mandat Andreja Plenkovića na čelu Vlade RH – uvjeren je Topalović. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!