EPILOG KRAĐE GRADSKOG NOVCA Sud kao da poručuje – kradite i vi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zaposlenica bjelovarske Gradske uprave koju se sumnjiči za pronevjeru desetak tisuća kuna mora biti vraćena na posao, zaključio je Službenički sud kojemu je ovaj predmet uručen prije nekoliko mjeseci, kad je afera i otkrivena. I to sasvim slučajno, nakon pritužbi građana koji su, unatoč činjenici što su uredno podmirili svoje račune za komunalnu naknadu, dobili opomene zbog navodnog neplaćanja istih. Već nakon prve pritužbe, klupko se počelo odmotavati te je na koncu dovelo do zaposlenice koja nije evidentirala uplate 30-ak građana te je novac koji su joj uručili i koji je trebao završiti u gradskoj kasi zadržala za sebe.

Kako doznaje portal Klikni.hr, službenički sud je zaključio da je zaposlenica Grada doista počinila tešku povredu službene dužnosti te joj je izrekao kaznu uvjetnog prestanka službe, s rokom kušnje od godinu dana. Drugim riječima, Grad, koji je službenicu udaljio s njezinog radnog mjesta čim se afera otkrila, sada je mora vratiti na isto i još joj isplatiti razliku plaće koja joj za vrijeme suspenzije nije isplaćivana. Prilikom određivanja kazne, sud je u obzir uzeo činjenicu da službenica do sada nije prijavljivana zbog sličnih propusta, to da je odmah priznala svoju grešku i izrazila kajanje, kao i teške materijalne prilike zbog kojih je, kako se pravdala pred sudom, i posegnula za gradskim novcem.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ne krije da je odluka suda o vraćanju službenice na posao iznenadila i njega i njegove suradnike.

-Da, odluka nas je iznenadila. Ako će službenica to željeti, mi ćemo je vratiti na posao, ali na radno mjesto na kojem neće biti u doticaju s novcem. Dakle, odluku službeničkog suda ćemo ispoštovati, međutim smatram da to nije dobra poruka. Što se na ovaj način poručuje javnosti – da je u redu uzimati tuđe jer će sankcije biti minimalne? – pita se Hrebak, dodajući kako će se na spomenutu odluku suda Grad žaliti.

Osim službeničkom sudu, Grad je ovaj slučaj prijavio i policiji i DORH-u, a rezultati tih istraga još uvijek nisu poznati. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!