IPEW 2020. Bjelovar je tri dana udaraljkaško središte Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nastupom biNgbang orkestra u Bjelovaru je sinoć otvoren Međunarodni tjedan udaraljkaša koji pod imenom postoji već 17 godina. Do sada je na pozornicu Doma kulture stalo više od 500 glazbenika iz 26 zemalja i festival je to koji se u udaraljkaškom svijetu željno iščekuje. Potvrđuje to i pobjednik Ritmofonije – natjecanja udaraljkaša zagrebačke Muzičke akademije, Luis Camacho Montealegre koji na Međunarodnom tjednu udaraljkaša nastupa peti put.

Luis-Camacho-Montealegre

-Publika je uvijek tu i uvijek je topla atmosfera. Stvarno nije lako okupiti toliko ljudi iz svijeta udaraljki, da se družimo, razgovaramo, radimo zajedničke projekte. Za nas je to stvarno super – ne krije zadovoljstvo Camacho Montealegre.

I ove se godine umjetnički ravnatelj Igor Lešnik držao prokušanog recepta u kojem nastupaju jake domaće mlade snage, ali i inozemni gosti među kojima je zvijezda Meksikanac Javier Nandayapa koji u Bjelovaru večeras nastupa u sklopu europske turneje. Publici sjajna prilika da besplatno posluša najbolje svjetske glazbenike, studentima Muzičke akademije da od njih uče, ističe Lešnik. 

Igor Lešnik

-Niste ih možda, pogotovo ove koji dolaze iz daljih krajeva, ni čuli nikada uživo, a sada ne samo da ih čujete, nego i svirate s njima bok uz bok – rekao je Lešnik. 

 

Ne treba onda čuditi da se u Domu kulture ostaje do sitnih noćnih sati, ali ne kako bi se tulumarilo već kako bi se učilo, ali i postavilo pozornicu jer postaviti ukupno dva kamiona instrumenata koji se za nastupe moraju izmjenjivati nije lako. Ove godine je Međunarodni tjedan udaraljkaša poseban jer je to prvo veliko i posljednje ovogodišnje zbivanje u Domu kulture, napominje ravnateljica Glazbene škole, Sonja Štefanac. 

Prepun Dom kulture

-Po zatvaranju festivala se zatvara i Dom kulture, ide u obnovu i nadam se da ćemo uživati u još većem i boljem prostoru – kaže Štefanac. Simbolično je stoga festival otvoren skladbama izvedenim na njegovom prvom izdanju, a bolje zatvaranje Doma kulture prije obnove od takvog gromoglasnog, je teško zamisliti. (Danijela Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!