SERIJAL „PREDSJEDNIK“ Među više od 80 sugovornika našao se i sam Tuđman

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državotvorac. Ta riječ najbolje opisuje prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franju Tuđana, vjeruje producent Miljenko Manjkas, svojedobno bliski Tuđmanov suradnik. U Uredu nekadašnjeg hrvatskog predsjednika proveo je više od tri godine, s Tuđmanom komunicirao svakodnevno, zbog čega je imao priliku dobro ga upoznati.

-Tuđman je život posvetio tome da pridonese stvaranju hrvatske države koja je na koncu i stvorena pod njegovim vodstvom. Dakle, bio je zaista državotvorac u punom smislu te riječi. Kao osoba, na prvi pogled je izgledao strogo i kao netko s kim je teško razgovarati, no nije bilo tako. Bio je vrlo odgovoran i u duši jako topla osoba. Ono što je posebno karakteristično za njega jest činjenica da je znao slušati – otkriva Manjkas.

Autentične lokacije

Koliko je baš takvim uspio prikazati Tuđmana u svom novom serijalu „Predsjednik“, koji s emitiranjem kreće danas na HTV-u, procijenit će publika.  Riječ je o projektu koji je režirao s kolegom Gordanom Malićem, pripremajući ga dvije godine. Rezultat je deset epizoda dokumentarno-igrane serije u kojima je sažeto ono najvažnije vezano uz lik i djelo prvog predsjednika samostalne Hrvatske.

-Puno vremena potrošili smo na istraživanje. Intervjuirali smo preko 80 osoba, Tuđmanovih bliskih suradnika, prijatelja, povjesničara, publicista… Zapravo, među sugovornicima je i sam Tuđman, s obzirom da smo, pretražujući arhivu HTV-a, pronašli dva intervju u kojima je otkrio niz zanimljivih podataka o svom životu i radu. U serijalu koristimo autentične snimke i materijale, a za one događaje koje smo smatrali važnima, a za koje nismo imali izvorne materijale pripremili smo igrane scene koje ih ilustriraju – pojašnjava Manjkas.

Miljenko Manjkas, jedan od autora serijala

Snimalo se, kaže, na više lokacija, među kojima izdvaja tri autentične – Ured predsjednika, koji je ekipi na tri dana ustupila predsjednica Grabar-Kitarović, potom Institut za povijest, u kojem je i dandanas netaknuto Tuđmanovo nekadašnje radno mjesto, te KBC Dubrava u kojoj je prvi hrvatski predsjednik proveo posljednje dane. Uloga Tuđmana pripala je glumcu Vinku Kraljeviću, Tita glumi Boris Svrtan, Krležu Nebojša Borojević…

Poželjna polemika

Ovaj serijal, kažu autori, otkrit će i brojne zanimljive i malo poznate detalje iz Tuđmanova privatnog života, ali će ga prvenstveno prikazati kao političara i državnika. Osim brojnih snimki i dokumenata koje su prije finaliziranja scenarija „pročešljali“, poput primjerice Tuđmanova dosjea iz šezdesetih, vremena kad ga je pratila UDBA, i onih koji se odnose na njegove kasnije zatvorske dane, stvaranju slike o prvom hrvatskom predsjedniku pridonijeli su i već spomenuti brojni sugovornici. Vesna Škare Ožbolt, Vladimir Šeks, Ivić Pašalić, Ivo Sanader, William Montgomery, Robin Harris, Bakir Izetbegović, samo su neki od njih.

-Među sugovornicima nisu samo oni koji ga hvale i vole, nego i oni koji su ga rušili, puno njih govori o njegovim manama… Sve je to, vjerujem, doprinijelo stvaranju objektivne slike o Tuđmanu – kaže Manjkas. Svi su sugovornici rado pristali na sudjelovanje u ovom projektu, a to je odbio, otkriva Manjkas, jedino novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

O serijalu se dosta pisalo i tijekom snimanja ovoga ljeta, a ovih dana u javnost je pušteno nekoliko TV isječaka. Dosadašnjim reakcijama Manjkas i Malić su zadovoljni.

-Kad je riječ o ovakvim projektima, uvijek dođe do neke polemike. Tako je bilo i s mojim ranijim sličnim projektima, „Ratom prije rata“ i „Jugoslavenskim tajnim službama“. Primjerice, unatoč golemoj gledanosti „Rata prije rata“ koji je vidjelo pola milijuna ljudi, svejedno je bilo pokušaja osporavanja i omalovažavanja. Nakon što smo tako duboko ušli u ovo istraživanje, kolega Malić i ja bismo voljeli da dođe do polemike oko serijala „Predsjednik“.  Smatramo da bi to bilo korisno, kako bi se stalo na kraj predrasudama i stereotipima koji vladaju o Tuđmanu te kako bi se ta tema konačno raščistila – zaključuje Manjkas.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!