RAT ANKETAMA PODIGAO PRAŠINU Je li realan Plenkovićev poraz?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Prošireni sastav Županijskog odbora HDZ-a prošli tjedan je, analizirajući rezultate predsjedničkih izbora, jednoglasno usvojio stav da se daje puna podrška premijeru i predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću za ono što radi vlada RH, kao i za smjer u kojem vodi stranku. Dakle, Andrej Plenković uživa puno povjerenje svih članova ŽO HDZ-a BBŽ-a i to je jedina istina – riječi su to kojima je predsjednik županijskih HDZ-ovaca Miro Totgergeli na svojoj Facebook stranici jučer demantirao špekulacije jednog lokalnog medija o tome kako aktualni šef stranke Plenković gubi podršku na njegovom terenu. Spomenute špekulacije Totgergeli naziva neistinitima i zlonamjernima, a slično razmišlja i šef bjelovarskog HDZ-a Ante Topalović.

-Unutar odbora nismo službeno razgovarali o toj temi, no ja osobno, kao i većina ljudi iz stranke s kojima surađujem, imamo stav kako najuspješniji premijer u novijoj hrvatskoj povijesti dobro vodi stranku te kako zaslužuje našu potporu – kaže Topalović, dodajući kako nimalo ne sumnja kako će HDZ u ožujku imati novog-starog predsjednika. Špekulacije o rastu potpore potencijalnim Plenkovićevim protukandidatima ne drži vrijednima pretjeranog komentiranja.

-Čim takva nagađanja dolaze iz anonimnih krugova, ne treba se zamarati time. Mislim da se u posljednjih nekoliko godina, otkako Plenković vodi stranku, pokazalo kako svatko smije reći što želi, bez straha od sankcija. Tako bi i sada oni koji imaju potrebu nešto kazati, trebali to učiniti otvoreno – smatra Topalović.

Nagađanja o smanjenju podrške Plenkoviću potaknula je anketa agencije CroElecto 2×1 komunikacije, objavljena na jednom desnom portalu. Prema toj anketi Andrej Plenković osvaja 23,71 posto, Miro Kovač 13,4 posto, Tomislav Karamarko 12,89 posto, a Davor Ivo Stier 11,86 posto. Komentirajući anketu jedan visoki dužnosnik HDZ-a koji je želi ostati anoniman, kratko nam je rekao:

-Svi znamo da je spomenuta agencija u eri predsjednikovanja Tomislava Karamarka HDZ-om fabricirala ankete u njegovu korist, a onda se na izborima dogodilo otrežnjenje. Budite uvjereni da je tako i sada.

Cilj ankete bio je ovoga puta ostaviti dojam kako Plenković nema nedostižnu prednost nad konkurentima i kako zbroj glasova Plenkovićevih protukandidata nadmašuje Plenkovićeve glasove, sve kako bi se stvorio dojam da se okupljanjem oko desnog HDZ-ovog kandidata može srušiti Plenkovića.

Stanje je u stvarnosti sasvim drugačije.  Jedan od Plenkovićevih protukandidata s gore navedene liste, otkriva nam isti izvor, proveo je anketu kako bi doznao vlastiti rejting. Anketa je dala slijedeće rezultate: Plenković uživa podršku 44 posto svih članova HDZ-a u Hrvatskoj. Na drugom je mjestu, s 15 posto podrške Davor Ivo Stier, a na trećem s 5 posto Miro Kovač. Slijede Milijan Brkić sa 4 posto te Ivan Domagoj Milošević s 2 posto.

Nije trebalo dugo čekati niti na mobilizaciju Plenkovićevih istomišljenika. Posljednja dva dana javna podrška aktualnom šefu stranke stiže iz svih dijelova Hrvatske. Osim HDZ-a iz Bjelovarsko-bilogorske županije, vjeru u njegovu pobjedu izrazio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Otoka Josip Šarić, predsjednik HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i tamošnji dožupan Darko Sobota i svi HDZ-ovi ministri u Plenkovićevoj Vladi. Poseban odjek, tvrde pojedini politički analitičari imala je potpora ministra prometa i potpredsjednika HDZ-a Olega Butkovića, koji slovi kao siva eminencija HDZ-ovog desnog centra. Naime, do jučer se špekuliralo kako bi se i sam Butković mogao kandidirati za predsjednika, a da bi potom iza njega stao zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, te bi tako njih dvojica za sobom povukli i ostale kandidate HDZ-ove tvrde desnice. Međutim, taj se plan, nakon Butkovićeve potpore Plenkoviću, pokazao kao još jedna špekulacija. Plenkoviću je dodatni vjetar u leđa potom dao i Ivan Anušić za kojeg se do jučer špekuliralo kako je jedan od trojice predvodnika nezadovoljne slavonske struje.

S druge strane, tri moguća protukandidata još nisu službeno istaknuli svoju kandidaturu. S obzirom na potporu Plenkoviću, vrijeme radi protiv njih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!