IZLOŽBA O TRENKU Sve o legendarnom Čehu koji se predstavljao kao Slavonac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega otvorena je vrlo atraktivna izložba iz Republike Češke, “Barun Trenk, novo lice legende”. Izložba svim zaljubljenicima u lik i djelo baruna Trenka, donosi vrlo autentičnu rekonstrukciju jedne važne povijesne ličnosti.
Izložba dolazi iz Muzeja grada Brna i otkriva vrlo zanimljive podatke o čovjeku koji se, iako Prus koji je rođen u Italiji, uvijek i svuda izjašnjavao uz rečenicu ‘Ja sam Slavonac’.


– Izložba je k nama došla prije svega posredstvom naše povijesne postrojbe Trenkovi panduri, a ono što bih o barunu Trenku izdvojila kao zanimljivost jest njegova visina. Naime, bio je visok 187 cm što je za ono doba bio poprilično visok muškarac, uzevši u obzir da je i današnja visina prosječnog muškarca 180 cm. Iz njegovih ostataka isto se tako može razaznati da je bio pušač, pušio je glinene lule i dosta je vremena provodio jašući – kaže ravnateljica požeškog muzeja Mirela Pavličić Hein.
Osim požeškog muzeja, za ovu su izložbu interes iskazale i kulturne ustanove iz drugih gradova pa tako ‘Barun Trenk – drugo lice legende’ u Pakrac dolazi u ožujku, u travnju u Slavonski Brod, dok u Bjelovar stiže sredinom svibnja.

U međuvremenu ovu se izložbu može pogledati u Gradskom muzeju Požega sve do 29. veljače. (D. Čerčić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!