SJETVA PRED VRATIMA Povoljno kreditiranje za poljoprivrednike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako bi poljoprivrednicima omogućila da što kvalitetnije odrade proljetnu sjetvu, Bjelovarsko-bilogorska županija ju već 16 godina kreditira. Konkretno, subvencionira kamate na kredite. Zahvaljujući tome, županijski poljoprivrednici imaju najpovoljnije uvjete u zemlji, naglasio je na današnjem potpisu ugovora s pet uključenih banaka župan Damir Bajs. Pri tome su uvjeti svake godine sve povoljniji, pa ni ova nije iznimka.

-Naglasit ću da će u ovoj godini uz županijsku subvenciju od 2,8 posto proljetni krediti za naše poljoprivrednike biti najpovoljniji ikada s kamatom od 1 posto za krajnjeg korisnika – rekao je Bajs.

Do sada je za tu županijsku kreditnu liniju stiglo pet tisuća zahtjeva, a realizirano je gotovo 222 milijuna kuna kredita, pri čemu je Županija iz proračuna za subvenciju kamata izdvojila pet milijuna kuna. Pozdravljaju to i bankari jer su i njihova iskustva u tome pozitivna, rekao je Mario Lončar iz PBZ-a.

-Kreditna linija je vrhunska i nemamo apsolutno niti jedan kredit s kojim imamo problema u naplati i to je dokazalo da možemo i dalje sudjelovati u ovom projektu – naglasio je Lončar.

I sama realizacija je kroz godine napredovala, pa za odobravanje kredita treba sve manje papira i vremena – zahtjevi se odobravaju za najviše tri dana. Uz to se prate i želje poljoprivrednika, ističe Bajs.

-Dogovoreno je da se kredit vraća jednokratno, kada naši poljoprivrednici prodaju svoje proizvode što su i tražili – napomenuo je Bajs.

Javni poziv za ovogodišnju kreditnu liniju za proljetnu sjetvu će biti objavljen u ponedjeljak, 10. veljače. Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je pet tisuća, najviši milijun kuna, a kamata je jedan posto. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!