OMILJENA DELICIJA I Bjelovar će imati zaštićen europski proizvod

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski kvargl na korak je do europske zaštite zemljopisnog podrijetla. U glasniku EU je zahtjev za njegovom zaštitom objavljen 24. prosinca prošle godine, a prema informacijama koje stižu iz Ministarstva poljoprivrede, nema primjedbi, kaže gradska pročelnica Sonja Novak. Sada se samo čeka potvrda njegove EU zaštite. Time će se napokon doći do cilja, ali to nije i kraj puta jer europsku zaštitu treba znati iskoristiti. Kako bi što više proizvođača ušlo u proizvodnju te sirne prepoznatljivosti Bjelovara, Grad ove godine uvodi novu potporu, kaže Novak.

– Maksimalno 5 tisuća kuna, 80 posto troškova za članove udruge. To će sada biti intelektualno vlasništvo udruge i svatko tko se bude htio certificirati, morat će biti član udruge. Ta je pravilo za Hrvatsku, ali i šire – rekao je Novak.

U pokrivanju tih troškova pomoći će Grad. Kvargl je Bjelovarčanima omiljeni sir što potvrđuje i sirarka Ankica Kraljić. 

– Sir jako puno traže i vole. Odlučila sam se za taj proizvod jer je tražen i poznat još od nekada. Radile su ga naše bake što dokazuje da se radi o sada već starinskom proizvodu – rekla je Kraljić.

Europska zaštita bi kvarglu trebala otvoriti i vrata nekih novih tržišta. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!