VRTOGLAVE BROJKE Daruvarčani se vratili starim navikama, biraju najsigurniji prijevoz

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Potpisom Ugovora između Bjelovarsko-bilogorske županije i HŽ Putničkog prijevoza, osigurano je 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza željeznicom na daruvarskom području. Uz redovne studente i učenike, Ugovor za 2020. godinu podrazumijeva i sufinanciranje prijevoza i za umirovljenike i osobe starije od 60 godina što znači da će i za njih prijevoz vlakom biti besplatan.

Podsjetimo, nakon nekoliko godina stranke, na inicijativu Bjelovarsko-bilogorske županije, 2018. godine ponovno je zaživio željeznički promet na daruvarskom području, gdje je HŽ Infrastruktura napravila je rekonstrukciju pruge na daruvarskom području vrijednu 70 milijuna kuna. Tada je, među ostalim, nakon 16 godina  ponovno krenuo i direktni vlak na relaciji Virovitica – Daruvar – Zagreb. Riječ je o liniji koja je omogućila lakše, ali i jeftinije putovanje do metropole, a vozni red na toj dionici, prilagođen je najprije učenicima i studentima.


No, ponovna uspostava željezničkog prometa bila je tek dio rješavanja problema, jer trebalo je ponovno vratiti putnike na željeznicu. Prvi korak koji je bio učinjen u tom smjeru bilo je potpisivanje Sporazuma HŽ Putničkog prijevoza sa četiri županije među kojima i s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, a vezano uz sufinanciranje karata redovnim studentima i učenicima srednjih škola kako bi prijevoz vlakom za njih bio besplatan. Tako je Bjelovarsko-bilogorska županija u 2018. osigurala 150 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza željeznicom na daruvarskom području.
Godinu kasnije kako se promet putnika povećavao Županija je izdvojila 300 tisuća kuna za sufinanciranje prijevoza studenata i učenika na daruvarskom području, a 2019. godine prevezeno je preko 100 tisuća putnika. Praksa je nastavljena i ove godine, a što to znači za stanovnike daruvarskog kraja, pojasnila je ravnateljica tamošnje Ekonomske i turističke škole Dinka Kavalir.

-Ovaj ugovor za našu školu i naše učenike znači puno. Imamo oko 80 posto učenika putnika i sigurno će ovakav ugovor i prijevoz biti povoljniji nego do sad. Nadam se da ćemo i na taj način dobiti više učenika u naše škole – istaknula je Kavalir.

Župan Damir Bajs kazao je pak kako podaci o stalnom rastu broja putnika iznimno vesele.

-Uz mogućnost da svi naši đaci i studenti s daruvarskog područja dobiju besplatan prijevoz i za ovu godinu, odlučili smo to proširiti i s našim sugrađanima treće životne dobi. Stoga ćemo financirati i umirovljenike i naše sugrađane iznad 60 godina. To znači da će i oni imati besplatan prijevoz iz Daruvara. To će doprinijeti daljnjoj popularizaciji i povratku prema željeznici. Moram naglasiti iznimno dobru suradnju s HŽ Putničkim prijevozom, a ono što bi se iza toga trebalo kriti je mogućnost lakšeg upisa u naše škole u Daruvaru. Pred nama ostaju još samo dvije stvari – rješavanje pitanja kolodvora kojeg treba renovirati i jedan most koji treba sanirati. Time bi se pruga stavila u punu funkciju – smatra Bajs.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!