Koren: Uspješno provodimo mjere socijalne politike, povećavamo sredstva i širimo mrežu skrbi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Koprivničko-križevačka županija izuzetno uspješno provodi mjere socijalne politike s ciljem veće pomoći ljudima, a to potvrđuje i dodatno proširenje sufinanciranja troškova smještaja i na privatne obiteljske domove za starije i nemoćne koji se do sada nisu sufinancirali –  izjavio je župan Darko Koren prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima privatnih obiteljskih domova te domova pravnih osoba čime se Županija obvezala sufinancirati troškove smještaja i u domovima koje nemaju status ustanove u čemu je postala predvodnik u Hrvatskoj.

Osim ovog, u Županijskoj je upravi u razmaku od nekoliko dana potpisano još nekoliko vrlo važnih ugovora. Onaj o provedbi specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Đurđevcu i Križevcima te o nastavku provođenja programa Pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe. Ukupno je za ove programe u županijskom proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna koja će uvelike pomoći u realizaciji spomenutih zdravstveno-socijalnih usluga.

Što se smještaja u domove tiče župan je naglasio kako se radi o mjeri kojom se uvelike utječe na standard starije populacije koja je u potrebi.

-Unazad nekoliko godina kreiramo razne politike u socijalnom sektoru s ciljem veće pomoći ljudima. Osim nas ovakvo sufinanciranje koristi još samo Zadarska županija, ali u puno manjem obimu. Ovom mjerom ćemo sufinancirati smještaj za dodatnih 200 osoba čime dolazimo na ukupno 350 korisnika što je trećina smještajnih kapaciteta u županiji. Osigurali smo milijun kuna, što je dvostruko više nego prošle godine – naglasio je župan te podsjetio kako Županija uz županijski dom u Koprivnici, od lipnja 2018. sufinancira i troškove smještaja u šest privatnih domova u kojima je prošle godine pravo na sufinanciranje ostvarilo 135 osoba. Pohvalio je angažman i inicijativu županijskog Savjeta za umirovljenike i starije osobe na čelu s predsjednikom Željkom Pintarom.

-Prvi smo u Hrvatskoj u pokretanju ove mjere. Osjetili smo potrebu da se uključimo u borbu protiv siromaštva i ovo će uvelike pomoći. Mogu s ponosom reći kako je ova Županijska uprava jedna od najagilnijih u Hrvatskoj po pitanju realizacije socijalnih politika koje za cilj imaju poboljšanje životnog standarda svih žitelja -naglasio je Pintar koji je uz zamjenika župana Ratimira Ljubića, prisustvovao potpisivanju ugovora.

Župan se dotaknuo i teme funkcioniranja i sigurnosti ustanova koje pružaju usluge smještaja za starije i nemoćne osobe, naglasivši kako Županije nemaju velike ovlasti po pitanju nadzora rada tih ustanova što je zadaća resornog ministarstva.

-U domovima koji djeluju na području naše županije nisu uočene nikakve poteškoće niti rizici, a mi ćemo sve učiniti kako bi mreža skrbi o starijim osobama bila što kvalitetnija – zaključio je župan.

Veliku pomoć u pogledu kvalitete zdravstvene usluge stanovnici mogu očekivati i po pitanju specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu nakon što je župan, u prisutnosti zamjenika Darka Sobote i Ratimira Ljubića, potpisao ugovor s ravnateljima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije te zamjenicom ravnateljice Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Župan je naglasio kako je usluga koja se provodi već šest godina, a za koju Županija izdvaja pola milijuna kuna, s obzirom na uložena sredstva i efekte od iznimnog značaja za stanovnike.

-Ovim će se uvelike doprinijeti daljnjem razvoju i kvaliteti zdravstvene zaštite na području županije. Samo tijekom prošle godine u šest ambulanti u Križevcima i Đurđevcu je obavljeno gotovo četiri tisuće pregleda, dok je od početka pružanja usluge pregledano preko 23 tisuće pacijenata što dovoljno govori o njenom značaju – naglasio je župan te dodao kako se specijalističkom uslugom značajno utjecalo na smanjenje liste čekanja u koprivničkoj Općoj bolnici te kako će se mreža širiti čim se steknu uvjeti.

-Želja nam je dodatno proširiti mrežu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite osiguranjem stručnih timova u granama medicine, a posebno veseli podatak kako koprivnička bolnica ima najveći broj specijalizanata u posljednjih šest godina. Trenutno ih je 55, odnosno 22 više nego što ih je bilo 2014. godine – istaknuo je župan Koren.

Nastavlja se i provođenje programa pomoći u kući starijim osobama i dnevnog boravka za starije osobe, za što je Županija u proračunu osigurala 1,1 milijun kuna. Sporazumi su potpisani s partnerima na projektu – Gradom Križevci, Općinom Virje, Klubom za starije osobe „Mariška“ te križevačkim Gradskim Crvenim križem. Županija svojim programima već godinama pomaže izvaninstitucionalne modele pomoći starijim osobama u čemu je naša županija jedna od začetnika.

-U sklopu ovog programa zaposlene su 24 osobe koje pružaju uslugu za 425 starijih osoba, a to je najbolji pokazatelj našeg opredjeljenja za brigu prema starijoj populaciji – zaključio je župan naglasivši kako je Županija još jednom iskazala doprinos u poboljšanju kvalitete života starijih osoba. (PROMO)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!