SASTANAK STOŽERA BBŽ: Mjesta panici nema, svi sa sumnjom neka najprije kontaktiraju svog liječnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji danas je održan sastanak Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije i predstavnika Stožera Gradova i Općina s područja naše županije, a vezano za koronavirus. Sastanku je prisustvovao i župan Damir Bajs.

Članovi županijskog Stožera civilne zaštite na čelu s načelnikom, ujedno i zamjenikom župana Nevenom Alićem, istaknuli su kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa te da su naše zdravstvene i sve druge službe spremne, ukoliko bude potrebe, da pravovremeno i na pravi način reagiraju.

-Što se tiče same Županije i naših službi, postupali jesmo i postupat ćemo sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Ministarstva zdravstva. Moram naglasiti da je najveći teret na Zavodu za javno zdravstvo i obiteljskoj medicini, a nakon toga na  Općoj bolnici Bjelovar. Mi smo poduzeli sve aktivnosti koje su bile naložene, što znači da je Opća bolnica Bjelovar osigurala sobu za izolaciju, da radimo na tome, ukoliko će biti potrebe, da riješimo pitanje karantene, i aktivnosti su već poduzete u tom pogledu. Pratimo sve aktivnosti koje će se događati – rekao je župan Damir Bajs.

Također, građanima je poručeno da nema mjesta panici, a više o samom koronavirusu na sastanku Stožera civilne zaštite BBŽ rekla je dr. Vesna Grgić, spec.epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

-Ako znate za nekog sumnjivog ili je on sam sumnjiv, trebao bi telefonom nazvati svog liječnika, da ne dolazi u čekaone. Sumnja može postojati ako ima respiratorne simptome, kašalj, povišenu temperaturu, šmrcanje, bol u prsima, kratak dah, glavobolju. Taj čovjek, koji je sumnjiv, mora imati i još jednu važnu epidemiološku stvar, a to je da je bio u Italiji, ili sa kontaktom u Italiji, najdalje od 19. veljače i da ima kontakte s nekim tko je sumnjiv na koronavirus ili mu je dokazan koronavirus – rekla je dr. Grgić.

Naime, nakon što se koronavirus pojavio u pojedinim zemljama Europske unije, Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije prvi put na temu koronavirusa sastao se 3. veljače i od tada djeluje sukladno svim preporukama nadležnog ministarstva te Nacionalnog stožera civilne zaštite.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!