KULINARSKA OLIMPIJADA Hrvatska repka prezentirala najbolje od domaćeg

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska kulinarska reprezentacija predstavila se nedavno na kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu u sklopu sajma Intergastra. Ova olimpijada se, baš kao i ona sportska, održava se svake četiri godine, a riječ je o najvećem i najstarijem kuharskom natjecanju koje okuplja preko 2.500 kuhara i slastičara iz cijeloga svijeta te se održava još od davne 1900. godine.

Ove se godine na tom natjecanju predstavilo više od 30 hrvatskih kuhara i slastičara u različitim kategorijama, a kući su se vratili s osvojene dvije timske i šest pojedinačnih brončanih medalja. Tu su i četiri srebrne medalje koje su također osvojili pojedinci među kojima je Sandra Jadek, ponos i dika Slatine i čitave Virovitičko – Podravske županije.

-Imala sam zadane teme – restoranski desert i male minijaturne kolačiće (finger food). U restoranskom desertu imala sam dvije zadane teme. Jedna je bila čokolada, a druga voće. Uz to, u ovoj kategoriji imala sam i dvije teme po vlastitom izboru. Što se finger food kategorije tiče, morala sam napraviti tri vrste po vlastitom izboru. Pravila su stroga. Slično iskustvo imam i sa svjetskog natjecanja u Luksemburgu, a ovo mi je sada prva olimpijada, ali u suštini, čim je svjetski nivo, pravila su generalno iznimno stroga – kaže Sandra dobitnica srebrne medalje u kategoriji slastičarska umjetnost.

-Uključena sam u Hrvatski kuharski savez i to je i bio početak mog puta ka uspjehu. Onima koji smatraju da imaju potrebno znanje i vještine svakako preporučujem da se i sami uključe u Savez jer se organiziraju kupovi na kojima je dobro sudjelovati, puno se nauči i stekne se veliko iskustvo. I ono najvažnije, treba puno raditi i vjerovati u sebe. Kad funkcionirate po tom principu, uspjeh vam je zajamčen – kaže Sandra.

Čini se da je dobitna kombinacija za sjajne rezultate zapravo zbir iskustva, znanja, zahtjevnih treninga i odricanja, a nešto slično potvrđuje i Aleksandar Aki Vucković, voditelj ureda Hrvatskog kuharskog saveza i team manager.

– Bile su to naporne pripreme koje su, eto, urodile plodom i jako smo ponosni na uspjehe naših kuhara i slastičara. Poseban smo naglasak stavili na hrvatske, dakle autohtone namirnice, kako bismo što uspješnije prezentirali Hrvatsku kao destinaciju koja i gastronomski gledano zaista ima što ponuditi – kaže naš sugovornik.

Nacionalni tim predstavio se u dvije najprestižnije kategorije natjecanja: “Restoran nacija” gdje je pripremom svečanog menija od tri slijeda u 6 sati za 110 osoba osvojio brončanu medalju te „Chefs table“ gdje je za pripremu sedam slijedova jela za 12 osoba u pet sati osvojio diplomu. Zvuči zahtjevno, a zahtjevno i jest.

Spomenimo kako je Ivan Đukić osvojio srebrnu medalju u kategoriji Kulinarska artistika – clasic Thai style carving, a u kategoriji Kulinarska artistika, carving uživo broncu.

Dražen Šafar osvojio je diplomu, regionalni tim Varaždinske županije svoje je vještine i spretnost predstavio postavljanjem hladnog stola. Ovaj zadatak podrazumijeva segmente finger fooda, hladne plate i tri predjela na što se nadovezuje i svečani meni od čak pet slijedova, četiri deserta, ali različita i petit foura. Suma sumarum, za svoj rad nagrađeni su brončanom medaljom. Tu je i srebro koje je osvojio Dinko Tomašić koji se predstavio u individualnoj kulinarskoj kategoriji. U istoj kategoriji broncu su osvojili Lovro Stančin, Antonio Bukvić i Tomislav Sabolić dok su Antonio i Tomislav broncu ponijeli i u kulinarskoj artistici. Erich Glavica u istoj toj kategoriji osvojio je srebro dok je ekipa iz „Chef.hr-a“ primila diplomu za svoje umijeće u kategoriji cateringa. (D. Čerčić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!