ŠKOLA SKIJANJA Tragom „imamo li svi iste mogućnosti“ provode uspješan projekt

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Druga grupa končaničkih učenika koji su sudjelovali na zimskoj školi skijanja u Češkoj i Slovačkoj vratili su se svojim kućama. Riječ je o projektu koji treću godinu zaredom uspješno vodi Češka osnovna škola Josipa Ružičke Končanica. Potporu imaju od saborskog zastupnika Vladimira Bileka, ali i od Bjelovarsko – bilogorske županije, Saveza Čeha, Općine Končanica i Grada Daruvara. Jaromir Vrabec, ravnatelj ČOŠ Josipa Ružičke Končanica.

FOTO: FACEBOOK

-Glavni grad u projektu je Valašské Meziříčí, a oni su nam preporučili školu s kojoj smo ostvarili suradnju. I to na način da naša djeca zimi idu kod njih u Češku Republiku na školu skijanja, a njihova djeca dolaze k nama u lipnju kako bi kod nas ljetovala – istaknuo je Vrabec dodavši kako od ove izmjene učenika, najviše koristi imaju upravo djeca. Zahvaljujući potpori spomenutih institucija, roditelji za petodnevnu školu skijanja moraju izdvojiti oko 700 kuna za svoje dijete.

-Napredujemo zato što svake godine imamo sve više i više djece koja žele ići na školu skijanja. Ove godine smo vodili dvije grupe, djeca posuđuju opremu gore, kupujemo ski kartu, smještaj nam osigurava domaćin, prehrana je u školi – kazao je Vrabec.

FOTO: FACEBOOK

Ove godine kroz dvije grupe – školu skijanja prošlo je više od 60-ero učenika, a druga grupa dva je dana skijala i u slovačkim skijalištima, što ih se posebno dojmilo budući da su ta skijališta na višoj nadmorskoj visini gdje ima i više snijega. Osim škole skijanja, školarci su sudjelovali i na brojnim drugim aktivnostima. Penjali su se po umjetnim stijenama, upoznali su se s kuglanjem, bili su u aquaparku na kupanju, a posjetili su i neobičnu igraonicu. Naime, djeca kroz niz različitih igara se zabavljaju i uče o Europskoj uniji, ali bez suvremenih načina i korištenja informatičke opreme.

FOTO: FACEBOOK

-Tragom onog što se polako pokreće, jesmo li svi jednaki, imamo li svi iste mogućnosti – definitivno nemamo. Naša djeca na selu su zakinuta za puno aktivnosti. One nama jesu na raspolaganju, ali mi ih moramo dodatno platiti i tražiti dodatna novčana sredstva od roditelja. Primjerice, teško je otići u kazalište, kino, aquapark i bilo gdje drugdje. Sve to djeca na selu nemaju pri ruci. Mi to nastojimo njima priuštiti i organizirati. To nam je bio i cilj kada smo osmislili ovu manifestaciju skijanja u Češkoj. I uspjeli smo u tome – ponosan je Vrabec koji ističe kako mu je cilj ovu školu skijanja proširiti i na svu ostalu djecu, bez obzira jesu li polaznici Češke osnovne škole ili ne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!