USUSRET NOVOJ SKUPŠTINI Hoće li medijima biti dozvoljeno snimanje sjednice?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs za idući tjedan je najavio održavanje izvanredne sjednice Županijske skupštine. Na njoj će se odlučivati o rebalansu županijskog proračuna kako bi se osigurale interventne mjere za gospodarstvenike koji u se našli u problemima zbog epidemije koronavirusa. Osim toga, za naredno razdoblje najavljena je i izvaredna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o posrnuloj tvrtci Vodoprivreda Daruvar d.d. čiji radnici i vodstvo također od Županije očekuju slamku spasa u vidu preuzimanja većinskog paketa dionica. Upravo je Vodoprivreda bila dominantna tema i na posljednjoj sjednici Skupštine, a da je riječ o osjetljivoj temi dokazuje i činjenica da je župan Bajs u jednom trenutku novinarki i urednici portala Klikni.hr Martini Čapo zabranio video snimanje točke na kojoj se raspravljalo o situaciji u daruvarskom poduzeću. Taj je čin izazvao lavinu reakcija, baš kao i naknadno inzistiranje oporbenog vijećnika Drage Hodaka koji je od novinarke inzistirao na objektivnom izvještavanju, implicirajući da to nije nešto što se u novinarskoj struci samo po sebi podrazumijeva. I dok se Bajs naknadno nije oglasio o incidentu, Hodak je uvidio svoju grešku i javno se ispričao.

-Ovim putem upućujem javnu ispriku vašoj novinarki Martini Čapo koja je jučer pratila rad Županijske skupštine, a kojoj je župan Damir Bajs zabranio snimanje. Žao mi je što je moj interes za tu situaciju protumačila kao moje odobravanje tog nedopustivog i sramotnog čina. To što nisam ustao i tražio zaštitu njenog prava na normalan rad i slobodno snimanje, nikako ne znači da podržavam županovu zabranu. Upravo suprotno, to jasno osuđujem i ovim putem pozivam i njega i sve kolege vijećnike da već na narednoj sjednici ne samo dopustimo snimanje sjednice njoj i svim drugim novinarima koji pokažu interes nego čak i sami osiguramo izravan prijenos iz županijske vijećnice i time našim građanima omogućimo cjelovit uvid u rad Županijske skupštine – napisao je dan nakon sjednice Hodak.

Bajsov čin osudila je i županijska vijećnica GLAS-a Ines Šarić koja se kolegici Čapo ispričala za čin svojih kolega. I ona je istaknula kako nema ništa protiv snimanja sjednica Županijske skupštine.

-Kako odluka da je snimanje uživo zabranjeno nikad nije donesena, svatko ima pravo snimati sjednice Županijske skupštine, iste su također otvorene za javnost i svatko ima pravo na istima sudjelovati – istaknula je Šarić.

Protiv snimanja nemaju ništa protiv ni drugi Bajsovi koalicijski partneri. O svemu se na društvenim mrežama oglasio i BUZ-ov Siniša Glavaš koji je naglasio kako je među prvima tražio prenošenje sjednica Županijske skupštine uživo zbog transparentnosti i boljeg informiranja građana. Glavaš je ekipi portala Klikni.hr zamjerio snimanje isključivo oporbenih vijećnika, što nije točno, a vidi se i iz priloga koji smo objavili OVDJE. Osim toga, sve vijećnike nismo ni stigli snimiti, s obzirom da nam je u određenom trenutku snimanje zabranjeno.

Protiv snimanja i prenošenja sjednica nemaju ništa ni u SDP-u. Šef županijske organizacije te stranke Tihomir Jaić vjeruje kako se, ako i postoje određeni pravilnici koji to priječe, može utjecati na to da se snimanja omoguće.

-Smatram da bi se prenošenjem sjednica uživo potaknulo ljude na političko djelovanje. No, također pozivam i sve gradonačelnike s područja naše županije da učine isto te omoguće svima zainteresiranima prijenos. Imam saznanja da Grad Grubišno Polje već osam godina odbija takav prijedlog oporbe, a koliko mi je poznato i bjelovarski gradonačelnik je, prema navodu jednog medija, istom to zabranio, dok je drugom to dopustio pa ga pozivam da snimanje omogući svima zainteresiranima – kaže Jaić.

A hoće li video snimanje biti dozvoljeno na idućoj sjednici Županijske skupštine pokušali smo doznati od predsjednika tog tijela Maria Preskočila. Međutim, predsjednik Skupštine nije nam odgovorio na upit koji smo mu poslali mailom, a naknadno nije odgovarao niti na naše telefonske pozive.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!