HREBAK SPREMAN: Nijedan grad nema toliko mjera za oporavak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar prezentirao je niz mjera za oporavak gospodarstva, koje je donio u suradnji sa županijskom Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskom Obrtničkom komorom, ali i samim poduzetnicima. Prvi korak je već poduzet kada je odlučeno ukidanje prireza s 01. svibnjem. Na koje su načine još odlučili pomoći gospodarstvu pojašnjava Dario Hrebak.
Gradonačelnik Dario Hrebak
-Ovaj paket gospodarskih mjera težak je više od osam milijuna kuna. Da bi on mogao biti realan, morali smo više pristupiti rashodovnoj strani proračuna Grada Bjelovara – kazao je Hrebak dodavši kako od brojnih projekata koji su planirani nikako ne misle odustati, već naprotiv, učinit će sve da ih bude još i više. Kroz mjesec dana kreće projekt aglomeracije težak 250 milijuna kuna, podsjetio je gradonačelnik, spomenuvši i 150 milijuna kuna vrijedne europske projekte.
-Sljedećih tri mjeseca nijedan poduzetnik i obrtnik neće morati platiti komunalnu naknadu niti će imati odgodu za tu komunalnu naknadu. Dakle, apsolutno ih oslobađamo – ističe Hrebak. Ta mjera kreće s 01. travnjem. Nadalje, Grad će od 27. ožujka osloboditi i sve poduzetnike i obrtnike plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Bjelovara na sljedeća tri mjeseca. Iduća mjera je odgoda plaćanja poreza na javne površine. Hrebak je tu izrazio nezadovoljstvo što Vlada zakonom ne dopušta da se u potpunosti oslobodi, primjerice, ugostitelje plaćanja poreza na korištenje terasa, već je samo dozvoljena odgoda. Smatra kako je ludost naplaćivati im porez za terase koje ne koriste. Taj će dio pokušati naknadno dogovoriti s Vladom RH, obećao je Hrebak. Nadalje, veoma je važno, smatra prvi čovjek Bjelovara napraviti razliku između malih poduzetnika i obrtnika. Dok poduzetnici otvaraju i zatvaraju tvrtke kako im puhne, obrtnici svom svojom imovinom jamče poslovanje.
-Nema kune da on može ostati dužan državi bez da mu se država ne naplati iz njegove privatne imovine – napominje Hrebak.
Svim, zbog koronavirusa, zatvorenim obrtima, Grad će pomagati s tisuću kuna mjesečno kako bi podmirili režije, a ta će mjera gradsku kasu smanjiti za oko milijun kuna. Sljedeća velika mjera je namijenjena svim poduzetnicima i obrtnicima koji nisu prema Gradu izvršavali svoje financijske obveze od 01. siječnja do 16. ožujka. Svi oni mogu zatražiti obročnu otplatu dugovanja i to na 24 rate bez kamata. Nakon 16.ožujka ide im otpis dugovanja. U ovo krizno vrijeme, Grad neće pokretati ovrhe niti provoditi prisilna naplata, a odgoda za isto je tri mjeseca. Posljednja mjera najviše će se svidjeti roditeljima vrtićaraca. Naime, svi bjelovarski vrtići do povratka u normalno stanje neće roditeljima s područja grada naplaćivati cijenu vrtića. Dakle od 16. ožujka pa do početka rada vrtića – Grad će preuzeti tekući trošak vrtića. Hrebak se osvrnuo i na, kako tvrdi populističke prijedloge o oslobađanju parkirališta za automobile u gradu. Smatra kako bi tim potezom poručio građanima da dođu u grad, a on, suprotno od toga, poručuje svima da ostanu doma.
Predsjednik županijske HGK Jakov Ćorić
Jakov Ćorić, predsjednik županijske Hrvatske gospodarske komore naglasio je da će ova situacija u kojoj smo se našli imati nesagledice posljedice kako za zdravlje ljudi, tako i za gospodarstvo. Izrazio je bojazan da će ova situacija potrjati znatno duže od predviđenih tri mjeseca te naglasio kako su tvrtke u hibernaciji, one ne posluju i ne mogu podmirivati obveze prema zaposlenicima i državi.
-Između 60 i 70 posto tvrtki i obrta je stalo. Treba sve učiniti da ti rashodi budu što manji da bi se one mogle resetirati, te ponovno funkcionirati i stvarati dobit – ističe Ćorić i napominje kako je gospodarstvo srž svega, a činjenica je da će jako gospodarstvo lakše podnijeti ovakve krize. Podsjetio je kako je u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji zabilježen rast prihoda od 11 posto u posljednjem razdoblju. No, sada će se to okrenuti, a mjeseci koji tek dolaze su veoma neizvjesni. Ćorić je pozdravio sve mjere Grada Bjelovara zaključivši kako će one zasigurno pomoći gospodarstvu koje se mora održati.
Gabrijela Marija Patačko, predsejdnica Udruženja obrtnika Bjelovar
Na stanje u bjelovarskom obrtništvu osvrnula se i Gabrijela Marija Patačko, predsjednica Udruženja obrtnika Bjelovar kazavši kako Bjelovar ima 654 obrtnika, a više od polovice njih zatvoreno je odlukom Stožera, čime im je onemogućen prihod bilo kakve velik je trošak i odgoda koju nam je država dala i smatram da definitivno nisu u redu, da vrijeđaju naše gospodarstvo i svakog tko se nađe u obrtničkom sektoru. Stvaraju nam se dugovi koje nećemo moći anulirati u neko skorije vrijeme – iskrena je Patačko.
Svi koalicijski partneri su, napomenuo je Hrebak, podržali set ovih gospodarskih mjera, a neke identične su spomenuli i SDP-ovci. Hrebak je zaključio kako je sada najbitnije pomoći i krenuti s oporavkom, stoga podržava svaku dobru ideju koja ide tim ciljem.
Dodajmo, u utorak će se održati sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća, i to online, s početkom u 19 sati, svatko iz svoje kuće. Svi koji će se htjeti uključiti, moći će to učiniti. Isto vrijedi i za medije, poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!