DAN ZDRAVLJA I PRIMALJA Jelena je u četiri desetljeća porodila skoro dvije tisuće beba!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je svjetski dan zdravlja koji je ove godine posvećen medicinskim sestrama i primaljama jer upravo one čine više od polovice radne snage u zdravstvu. Pružaju nam zdravstvene usluge doslovno od rođenja do smrti. Ovogodišnja će se kampanja pod sloganom “Podržite medicinske sestre i primalje” koristiti, stoga, za poticanje investiranja i jačanja kapaciteta medicinskih sestara i primalja.

Jele

Koliko je uloga primalje važna, zna svaka žena koja je barem jednom rodila. A kako je zadovoljna svojim odabirom zanimanja te svakodnevnim dočekivanjem na svijet malih bića, najbolje zna bjelovarska primalja koja ovaj posao radi punih 40 godina. Jelena Crlenjak iz Đurđica pored Ivanske na posao u bjelovarsko rodilište putuje punih četiri desetljeća, a tvrdi kako je njezin posao nakon toliko godina rada jednako ispunjava.

-I nakon 40 godina u rađaonici, ovaj posao radim s jednakom voljom i ljubavlju. Svega sam vidjela u tom razdoblju, ali moram priznati da nikada nije bilo situacija poput ove koju danas doživljavamo s tom epidemijom i koronavirusom. Moram priznati da mi to jako teško pada – iskrena je Jelena, koja teret novih okolnosti hrabro, samo godinu dana prije odlaska u mirovinu, podnosi zajedno s ostalim kolegicama i kolegama. Iako im novonastale okolnosti otežavaju posao, ipak uspijevaju ostati fokusirani na ono najvažnije – majke i djecu. A koliko je njih do sada prošlo kroz život naše sugovornice, nije ni sama sigurna.

-To me svi pitaju, ali točan broj beba koje sam porodila ni ja sama ne znam. Ali, kad bismo išli sve zbrajati, našlo bi se tu djece za čitavu jednu školu. Sigurno blizu dvije tisuće djece – otkriva Jelena impresivne brojke. Dodaje kako sreću koja se osjeća u trenutku rođenja novog malog čovjeka može malo što nadmašiti.

-To je za žene najteži i najsretniji trenutak u životu i drago mi je što mogu biti uz njih u takvim trenucima. Velika je sreća kad se dijete konačno rodi, pogotovo ako je sve u redu, sreći svih nas tada zaista nema kraja. Biti uz rodilju na porodu je ujedno i velika odgovornost, koje je s godinama čovjek sve više svjestan. No, vrijedi svega. Često nam rodilje same kaže da im je puno lakše kroz sve prolaziti kad imaju nas da ih makar primimo za ruku – kaže Jelena.

Doduše, s nekim ženama su i muževi na porodima, tu su i liječnici, no primalju nitko ne može u tom trenutku zamijeniti. Niti plin koji sada ublažava bolove pri porodu, niti akupunktura koja je došla modernijim vremenom…. Sve to Jelena će uskoro ostaviti za sobom.

-Još me kratko vrijeme dijeli do mirovine i pomalo sam sjetna kad pomislim na to. S druge stranke, vrijeme mi je da se povučem i sretna sam što me zdravlje još dobro služi da u penziji mogu i uživati – kroz smijeh priča naša sugovornica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!