OBITELJSKO NASILJE Raste broj SOS poziva, zbog izolacije teži bijeg od nasilnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/KRIŽEVCI – Od uvođenja karantene obiteljsko nasilje je u Francuskoj povećano za trideset posto, a kineske udruge za ženska prava upozoravaju na trostruko povećanje nasilja nad ženama. Samoizolacija, ali i strah od gubitka posla povećavaju razinu stresa zbog čega je i mogućnost sukoba veća. Kuća tako postaje opasno mjesto, a djeca i žene su izloženi većem riziku od nasilja, upozorava Marina Švagelj Jažić iz udruge Hera. U najtežem su položaju pri tome one kojima je i inače teško potražiti pomoć.

– Posebno mislim da su dosta pogođene i u riziku starije osobe, žene s invaliditetom, žene s kroničnim oboljenjima – kaže Švagelj Jažić.

Hera vodi S.O.S telefon za žrtve nasilja koji je smješten u Križevcima, ali pokriva i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Od uvođenja strožih mjera zaštite zbog korona virusa, broj poziva im raste. Dnevno ih je u prosjeku pet, ali povećanje broja poziva nije jedino što brine.

– Pozivi nisu toliko dugački kao što bi bili u normalnim uvjetima nego pri javljanju i traženju neke informacije, žrtve znaju biti vrlo kratke – kaže Švagelj Jažić.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je od 15. ožujka prema podacima policije prijavljeno jedno kazneno djelo obiteljskog nasilja i sedam prekršaja, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno pet prekršaja više. Međutim, pad ne mora nužno biti dobar znak već i posljedica toga što se žrtve sada ne mogu maknuti, upozorava Švagelj Jažić.

– Problem je sigurno taj što se žrtve sada s nasilnikom na istom terenu nalaze 24 sata dnevno. Tako da potencijalno osjećaju bespomoćnost jer trenutno nemaju kuda pobjeći – rekla je Švagelj Jažić.

Žrtve i sada moraju znati da nisu same poručuje Švagelj Jažić, a obratiti se mogu i na Herin S.O.S telefon 048 711 077. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!