PRIJE SLUŽBENE ODLUKE Tržnica otvorena u skladu s preporukama, no prerano

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kao što je i najavljeno, jutros točno u 8 sati je bjelovarska tržnica ponovno proradila. Do njenog je otvaranja došlo nakon što je sam Nacionalni stožer civilne zaštite najavio ponovno otvaranje tržnica, no i prije formalne odluke Stožera, potvrdila je dogradonačelnica i načelnica gradskog Stožera civilne zaštite Valna Bastijančić Erjavec.
-To je točno, no mi smo prije otvaranja tržnice postupili prema napucima nacionalnog Stožera koje smo dobili prije dva dana i očekivali smo da će pismena odluka stići još jučer ili tijekom današnjeg dana – kaže Bastijančić Erjavec koja ne sumnja kako će odluka uskoro doista i stići. Sumnja, kaže, da će nacionalni Stožer Gradu narediti zatvaranje tržnice jer je pravi trenutak za njihovo otvaranje.
– Predblagdansko je vrijeme i prevelike su gužve u shopping centrima i tu mislimo da zapravo u zatvorenim prostorima uz veliku gužvu do oboljenja može doći i prije nego na većoj površini koja je sama po sebi i prozračna – kaže Bastijančić Erjavec.
Ponovno otvaranje trbuha grada koji je malo više od dva tjedna zjapio prazan pozdravljaju poljoprivrednici.
– Naravno da smo zadovoljni, ne samo ja nego svi koji imamo ugovore i prodajemo na tržnici – kaže Ivan Petrinović koji uzgaja i prodaje grah, a kod kojeg online prodaja nije proradila.
– Kod mene to nije bio slučaj. Sve ovisi kakvu proizvodnju imate jer ako imate jedan do dva artikla normalno je da se to ne isplati – kaže Petrinović.
Stoga se Petrinović nada da će se ponovno otvaranje tržnice isplatiti. Tržnica radi po strožim uvjetima. Postoji samo jedan ulaz i izlaz kraj kojeg stoje zaštitari. Osigurani su dezinficijensi, a odjednom na tržnici može biti najviše pedeset kupaca. Ograničen je i broj prodavača.
– Prodavača ima oko 142, a podijeljeni su na A i B grupu. Grupa A je na tržnici danas i u četvrtak, a grupa B u petak i subotu. Svi u isto vrijeme ne mogu biti na tržnici – napominje Josip Heged iz Komunalca.
Svatko je dobio jedan udaran dan. Iako je danas tezge popunilo tek nekoliko proizvođača, iz Komunalca poručuju kako je tome tako jer se nisu svi stigli pripremiti, ali već sutra očekuju živ tržni dan.
Spomenimo kako je u međuvremenu ministar Davor Božinović izvijestio kako je odluka kojom se dozvoljava rad tržnicama pod strogim uvjetima dozvoljena. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!