ČUDO IZ GUDOVCA Kako je jaje iz 15. stoljeća postalo prepoznatljivi simbol Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedni spominju da je najstarija u Hrvatskoj, drugi da je nastarija u Europi, a treći se kunu da starije nam na cijelome svijetu. Riječ je, naravno, o poznatoj gudovačkoj pisanici iz 15. stoljeća koja je s vremenom postala jedan od najprepoznatljivijih simbola Bjelovara. Pronađena je na lokalitetu Gudovac-Gradina 2003. godine, u čak 148 razlomljenih fragmenta. Trebalo je šest mjeseci da se ti djelići ponovno slože u jedinstveno uskrsno jaje. Kad je riječ o tituli najstarije, gudovačka ima samo jednog konkurenta – pisanicu koja je nastala u otprilike isto vrijeme u ukrajinskom gradu Lavovu. Stoga je iznimno teško, čak i stručnjacima, zaključiti koja je starija. Bez obzira na to, vrijednost gudovačke pisanice prepoznata je na potrebnim  razinama, otkriva nam Marijana Dragičević, arheologinja i kustosica u bjelovarskom gradskom muzeju.

-Gudovačka pisanica je materijalno i kulturno dobro Republike Hrvatske. Trenutno je pohranjena u stalnom postavu arheološkog odjela Gradskog muzeja u Bjelovaru. Inače, dimenzijama je poprilično mala. Usporedbe radi, kad biste išli u trgovinu kupovati jaja, ona bi bila u onoj kategoriji S – priča nam Dragičević

Stručnjaci koji su analizirali slavno gudovačko jaje zaključili su kako je moguće da je obojano u kori hrasta, koje daje lijepu crvenkastu boju, ili luka, a ukrašena je geometrijskim motivima i motivima srca u svjetlijoj boji, voskom.

Priča o gudovačkoj pisanici našla se ovih dana i u slikovnicu koji potpisuje upravo Marijana Dragičević, dok je ilustracije na istu napravio mladi umjetnik Mario Banović.

-Glavni lik u slikovnici je mladi Petar iz Gudovca, koji je doista i postojao. On je jedno vrijeme bio vlasnik gradišta u Gudovcu gdje je pronađena pisanica. U priči se pojavljuju i njegova supruga Margareta, kralj Matijaš Korvin, a sve je, naravno, povezano s pisanicom – kaže Dragičević.

Slikovnica je dostupna i online, a možete je pročitati na sljedećem linku:

http://gradski-muzej-bjelovar.hr/dokumenti/PISANICA-SLIKOVNICA.pdf


PODIJELI S PRIJATELJIMA!