KRENULI REZOVI Evo što je već ‘skresano’ u lokalnim upravama središnje Hrvatske

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako na nacionalnoj razini još uvijek nije donesena nikakva konkretna odluka vezana uz eventualno smanjenje plaća u javnom sektoru, što će prvenstveno ovisiti o ishodu pregovora Vlade i sindikata, na lokalnoj razini već su počela rezanja primanja zbog krize uzrokovane pandemijom. Gotovo sve jedinice lokalne i regionalne samouprave u središnjoj Hrvatskoj ove su godine tako ukinule uskrsnice. Neke su otišle i korak dalje. Iz Grada Bjelovara stigla je najava kako će si gradonačelnik Hrebak i zamjenici, u znak solidarnosti s privatnim sektorom, smanjiti plaće za 20 posto. K tome, Hrebak se odlučio odreći jedne plaće.

-Što se tiče rezanja troškova dužnosnika i djelatnika Grada Bjelovara, o čemu stalno dobivamo upite, reagirat ćemo u skladu sa situacijom. Proračun je za sada i dalje stabilan i dobro se puni, no oprezni smo i sigurno ćemo povući odlučne poteze bude li za to potrebe – poručili su iz bjelovarske Gradske uprave još prije tjedan dana, dodajući kako će uz već provedene mjere, predložiti klubovima gradskih vijećnika da se odreknu svojih naknada za vrijeme trajanja krize, kao i svih drugih naknada, poput onih za nadzorne odbore i upravna vijeća, koje se isplaćuju iz proračuna Grada Bjelovara.

Bez naknade za topli obrok

Krizne škare u Daruvaru su se također osjetile već na plaćama za prošli mjesec.

-S obzirom na iznenadnu krizu koja nas je zadesila, svakako planiramo solidarno smanjenje plaća za sve djelatnike gradskih ustanova i poduzeća, ali je još rano govoriti o kojim iznosima i koliko dugo. Gradska uprava je već na plaći za ožujak ostala bez toplog obroka u iznosu od 400 kuna, dok uskrsnice nisu ni bile planirane u ovoj godini – kazao nam je daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.

Damir Lneniček

Ove godine prvi put su isplatu uskrsnica planirali i u Grubišnom Polju, no na kraju se zbog krize od toga odustalo. Iako za sada nema najava o smanjenju plaća, u Gradu napominju kako obustavljaju stvaranje svih novih rashoda na teret gradskog proračuna, izuzev mjera namijenjenih gospodarstvu. Ukupno je do sada u tom gradu osiguran paket mjera „težak“ milijun kuna.

Stanje proračuna analizira se i u Garešnici, o čemu će ovisiti eventualno smanjenje plaća u tamošnjoj Gradskoj upravi i ustanovama.

-Proračun se za sada dobro puni pa trenutno nema potrebe za takvim potezima. Mislim da prilikom donošenja takve odluke treba biti vrlo oprezan jer mislim da u ovom situaciji nije dobro ni smanjivati potrošnju – smatra garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija koji ističe kako plaće zaposlenika Grada i drugih ustanova ni sada nisu velike, a mnogi od njih trenutno rade pojačanim tempom.

Slično razmišlja o čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak koji smatra kako je najbolje pričekati konkretnije smjernice s državnog vrha. Napominje i kako je prije svega potrebno razgovarati s predstavnicima sindikata.

Oštre podravske škare

Najkonkretniji rez kad je riječ o rezanju primanja poduzeli su u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje će tijekom iduća tri mjeseca svi zaposlenici primati 10 posto manju plaću. Uz to, za ovu se godinu mogu pozdraviti i s dodacima na plaću, kao što su uskrsnice, božićnice i regres, a ostat će im jedino dar za djecu.

-Smanjuju se i plaće dužnosnika za 15 posto, a na prijedlog  pozicije u Županijskoj skupštini, predsjednika Skupštine i vodstva Županije ukidaju se naknade za rad članicama i članovima Županijske skupštine te je za 50 posto smanjena naknada političkim strankama. Što se tiče programa po upravnim odjelima, oni su smanjeni  za 20 do 25 posto  u skladu s projekcijama smanjenja prihoda. Riječ je o programima za kulturu, udruge i prijevoz učenika dok smo u sektoru zdravstva izvršili određene korekcije. Primjerice, subvencije stambenih kredita za liječnike zbog situacije se u ovom trenutku neće do kraja realizirati  ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren, dodajući kako je preraspodjelama sredstava formiran poseban fond „težak“ četiri milijuna kuna iz kojeg će se financirati novi programi, a u najvećem dijelu radi se o programima sufinanciranja kredita za male poduzetnike i obrtnike.

Koprivničko-križevački župan D. Koren

Određene mjere i rezovi spremaju se i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, potvrdili su nam iz Kabineta župana, no detalje nisu željeli otkrivati prije konferencije za medije koja je najavljena za ovaj tjedan.

Mogućnost smanjenja plaća ne odbacuju ni u Virovitici, potvrđuje tamošnji gradonačelnik Ivica Kirin, no tu nepopularnu mjeru nastojat će odgoditi što je duže moguće.

-Pritom valja napomenuti kako se tu ne radi samo o plaćama zaposlenika Gradske uprave, već i vrtića, knjižnice, kazališta i drugih gradskih ustanova. Koliko god ćemo moći, ostavit ćemo ih na trenutnoj razini, no pratit ćemo razvoj situacije i u skladu s tim djelovati – kaže virovitički gradonačelnik koji se zalaže za to da, ukoliko dođe do rezova na plaćama, svi u jednakom omjeru podnesu teret krize. No, prije donošenja bilo kakve odluke, razgovarat će se sa sindikatima, napominje Kirin.

Poguban utjecaj na potrošnju

Njegova kolegica, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, potvrdila nam je kako su u njezinom gradu već u tijeku izračuni vezani uz rezove.

Anamarija Blažević

-Još nismo utvrdili iznos, s obzirom da je osnovica u kolektivnom ugovoru pa trebamo nakon pregovaranja istu utvrditi. Intenzivno se radi na svim pokazateljima koji će nam dati “financijsku sliku” s obzirom na situaciju – kaže gradonačelnica Blažević, dodajući kako su se ove godine svi zaposlenici Gradske uprave, kao i svi ostali koji plaću dobivaju iz gradskog proračuna, odrekli uskrsnice koja je bila planirana kao dar u naravi u iznosu od 500 kuna.

Plaća za ožujak nije se mijenjala zaposlenicima lipičke Gradske uprave i ustanova, a kako će biti u mjesecima koji slijede, tek će se vidjeti. Da smanjenje nije u potpunosti isključeno, potvrdio nam je tamošnji gradonačelnik Vinko Kasana.

Vinko Kasana

-Očekujemo smanjenje proračuna i svakako ćemo pratiti situaciju. Ja osobno nisam za smanjenje plaća, ni zaposlenicima u javnim, ni onima u privatnom sektoru jer ako se smanji potrošnja, teško da ćemo ponovno pokrenuti kotač razvoja, u što smo se uvjerili za vrijeme krize 2008. No, treba pričekati da vidimo kako će se stvari odvijati – zaključuje Kasana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!