IZRADA VIZIRA Djelatnici Tehničke škole Daruvar zasukali rukave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Kako bi pomogli u kriznoj situaciji, izradi zaštitnih vizira priključili su se u daruvarskoj Tehničkoj školi. Za izradu su im poslužili školski 3D printeri, no škola je morala nabaviti i ostale potrebne materijale poput filamenta za 3D printer, zaštitne folije i gume. U toj nabavci pomogao im je Grad Daruvar koji je sufinancirao dio potrebnog materijala. Brojne škole, pa i daruvarska, na ovaj su način odlučile pomoći trenutnoj kriznoj situaciji.

– Za izradu zaštitnih vizira potreban je tzv. filament za printanje, materijal se zove 5G. Zaštitna folija koju mi koristimo je 0,7 milimetara, a radi se o foliji koja se koristi za ostakljivanje prozora. Još je potrebna jednostavna guma koja drži cijeli vizir i dakako, potrebno je dosta vremena jer printanje samo jednog držača traje oko dva i pol sata – pojašnjava nastavnik Tehničke škole Daruvar Miro Kligl.

Treba napomenuti da 3D printeri služe za izradu prototipa i oni nisu za masovnu proizvodnju, no zato je samo printanje dugotrajan proces jer slaže se sloj po sloj, kaže nastavnik Kligl te otkriva tko mu se još pridružio u izradi.

– Od samog početka tu je naša pedagoginja Ivana Čoban koja je zadužena za šivanje i obradu elastične vrpce, kolega Alen Klubička danima već kod kuće printa jer printeri su premješteni iz školske radionice i trenutno se nalaze kod njega, a ja izrađujem vizire. Do sada smo se jednom našli kako bismo sve zajedno sastavili i predali prvu pošiljku Gradu koji je onda to dalje proslijedio onima kojima su viziri potrebni. Javili su nam se čak i neki poduzetnici koji trebaju nekoliko komada. Sve u svemu, trudimo se – rekao je Kligl.

Ako bude potrebe, materijala za printanje ima.

– Za sada imamo još nekoliko kilograma materijala za printanje što nam je ostalo od prve narudžbe za Grad. Ovoga tjedna trebalo bi stići još materijala, a za Grad radimo dodatnih 30 komada – kaže Kligl.

I u ovom se slučaju pazi na sve propisane mjere.

– Kada smo sastavili prvih 30 komada, preporučeno je, želja je, zamolba, ali i pravilo da se viziri prije prve upotrebe dezinficiraju tako da svatko dobije dezinficiran i čist vizir bez ikakve bojazni – kaže Kligl.

Tehničkoj školi na ovoj inovaciji zahvalni su iz Grada Daruvara.

– Jako smo sretni i ponosni na našu Tehničku školu što je ponudila svoj 3D printer za printanje vizira jer cilj im je na neki način opremiti prije svega liječnike u gradu Daruvaru, ali i druge kojima je ta zaštita potrebna. S obzirom na to da za svaku aktivnost treba repromaterijal, Grad Daruvar je ponudio svoju pomoć tako da financiramo sve što je potrebno kako bi se ti viziri izradili – rekla je zamjenica gradonačelnika, Vanda Cegledi.

Daruvarska tehnička škola planira izraditi još vizira, no svi se nadaju da će potreba za njima biti što manja te da će krizi uzrokovanoj pandemijom što prije doći kraj. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!