GENERACIJA ZA PAMĆENJE Kako se za ispit života pripremaju maturanti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Trenutna krizna situacija napravila je veliki preokret u životima svih školaraca, a osobito maturanata koji pred sobom imaju veće životne odluke. Hoće li se državna matura održati još uvijek je upitno, ali bez obzira na neizvjesnu situaciju, pripremati se moraju. Dvije bjelovarske maturantice koje idu u peti razred općeg smjera Medicinske škole otkrile su kako se pripremaju za maturu, ali i kako se osjećaju u ovoj izvanrednoj situaciji.

– Trenutno se kod kuće pripremam koliko god mogu sama jer nismo jako dugo imali općeobrazovne predmete, čak tri godine, od drugog do petog razreda. I zato je malo teže nego možda nekim drugim školama i smjerovima koji kroz sve godine prolaze opće predmete s kojima ćemo se susresti na maturi. Sve u svemu, nekako uspijevam i vjerujem da će biti rezultata, samo pozitivno – rekla je Meri Bengez.

Nitko od maturanata ovakvom se scenariju nije nadao, zato je, kaže Meri, teže nego što je očekivala.

– Malo mi je teže jer nisam zamišljala ovakvu maturu i pripreme. Samo se nadam da matura neće biti neposredno nakon što izađemo iz karantene pa da nemamo dodatnog vremena za neku bolju pripremu. Ne bih voljela da čim se vratimo u školu doživimo šok i da matura bude odmah – kaže naša sugovornica.

Maturantica Martina Vrdoljak na sličan se način priprema za maturu jer trenutno drugačijeg izbora niti nema.

– Imam doma neke skripte koje sam dobila od prijašnjih razreda, iz hrvatskog i ostalih općih predmeta s kojima ćemo se susresti na maturi. Proučavam, čitam, gledam program za maturu preko TV-a. No, sve to nije usporedivo jer doma smo i nije isti mir kao kada se nalazimo u školi i kada nam profesor objašnjava sve što treba i kako treba – kaže Vrdoljak.

Za razliku od svoje prijateljice Meri koja školovanje u svojoj struci planira nastaviti, Martinu situacija ne zabrinjava jer se nakon srednje škole planira zaposliti.

– Nisam previše zabrinuta, bitno mi je da položim svoj završni rad i počnem raditi. Matura mi nije važna jer ne planiram ići na fakultet, ali položit ću osnovne predmete u slučaju da se predomislim pa kasnije odlučim studirati – kaže Vrdoljak.

Maturantica Meri ima i poruku za sve koji se nalaze u istoj situaciji.

– Želim svima savjetovati da uče i rade sami koliko god mogu od kuće. Neka si ne stvaraju nikakav strah i pritisak oko toga jer sve će se dogoditi onako kako bude trebalo. Definitivno ćemo biti generacija koja će se pamtiti – istaknula je Bengez.

Svim “maturantima za pamćenje” neka je sa srećom uz što manje straha, a što više pozitive. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!