POMOĆ GOSPODARSTVU Uz novi investicijski ciklus, župan i zamjenici odriču se dijela plaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Osim što je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u cilju očuvanje zdravlja stanovništva, uslijed koronavirusa nastoje pomoći i gospodarstvu, obrtništvu te poljoprivredi koji se zbog spomenute pandemije nalaze u krizi. Za to je iz proračuna osigurano pet milijuna kuna, a stav župana Damira Bajsa je da izlazak iz krize nije moguć uz štednju javnog sektora. Nezaposlenost i prestanak rada mnogih djelatnosti rezultat su krize, no Županija uz postojeće projekte kreće u novi investicijski ciklus.

– Odlučili smo napraviti ono što je možda i ključno, a to je ne štedjeti u ovo vrijeme krize, ne štedjeti na investicijama. Bjelovarsko-bilogorska županija već je ovoga trenutka najveći investitor kada govorimo o građevinskom sektoru u ovom dijelu Hrvatske. To potvrđuje i više od 15 projekata vrijednih 330 milijuna kuna. Međutim, mi ćemo krenuti u novi investicijski ciklus, raspisati preko 15 novih građevinskih natječaja i to ćemo raditi u suradnji s našom Gospodarskom i Obrtničkom komorom. Mi moramo njima dati posla da prežive ovo teško vrijeme i da opstanu da bi, kada se stvari poboljšaju, mogli nastupiti i na širem tržištu – kaže Bajs i dodaje da se u ovo krizno vrijeme svi moraju držati zajedno te računati jedni na druge.

Župan Damir Bajs

– Gospodarstvo je nama pomagalo kada je trebalo, sada je vrijeme da mi vratimo gospodarstvu – naglašava Bajs.

Da župan ispravno razmišlja smatra Jakov Ćorić, predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar.

– Župan ispravno razmišlja jer investicije koje su velikog obima na nivou županije, u ovom slučaju oko 400 milijuna kuna, vrlo su značajne za građevinske tvrtke koje, na sreću kod nas, rade i funkcioniraju. Pohvaljujem sve ove radnje koje poduzima Županija i zajedno s Obrtničkom komorom sudjelovat ćemo u pripremi naših subjekata za sve ove natječaje koji slijede – kaže Ćorić.

Zadovoljstvo ne krije ni Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Raspisivanjem ovih 15 građevinskih projekata, župan i Županija su shvatili što je obrtništvu i poduzetništvu najvažnije, a to je da imaju posla. Imali smo sličnu akciju prije nešto više od dvije godine gdje smo informacijom našim građevinarima doprinijeli tome da su oni sudjelovali u oko 60 posto tadašnjih projekata. Nadamo se da će to tako biti i sada, nakon onih 10 crnih godina – rekao je Grgić.

Planirane investicije vrijedne više od 100 milijuna kuna tako bi osigurale posao građevinskom sektoru i mnogim drugim djelatnostima. Treba napomenuti da će Županija predložiti i preraspodjelu novca kojeg su za potporu gospodarstvu već napravili u proračunu. Napravit će se Fond potpore za one gospodarske subjekte i obrte koji ne mogu poslovati, a inače imaju manji broj zaposlenih. Kako bi dodatno osnažili gospodarstvo, župan Damir Bajs i njegovi zamjenici odreći će se dijela plaće. Planirano smanjenje je 20 posto. Što će biti s plaćama ostalih služba i djelatnika vidjet će se nakon dogovora Vlade i sindikata, a koji su sada u tijeku. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!