KAO DA SU ZNALE Stigle su ranije i zasladile nam svakodnevicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA/ROVIŠĆE – Počela je sezona jagoda, voća koje mnogi s nestrpljenjem iščekuju i na štandovima tržnica vrebaju kad će ih ugledati. Doduše, potraga na tržnicama trenutno je otežana, ali nestrpljenje je jednako, što ne čudi jer jagode su ipak prvo voće koje nam stiže nakon zime. Crvene, mirisne, sočne, slatke, mame nas i mirisom i izgledom. U tri plastenika ukupno 10 tisuća sadnica ima Velikopisaničanin Robert Zvonar koji je sada na polovini sezone.

– Meni je dosta dobro jer neke su se kockice posložile kod kupaca. Sistem je takav da kupci naručuju, mi narudžbe zapisujemo i onda jednostavno dostavimo – kaže Zvonar.

Narudžba i dostava primjerene su i trenutnoj situaciji jer, da bismo došli do jagoda, ne moramo izaći iz kuće. Tako Zvonar bez problema i dalje prodaje svoje jagode.

-I inače ih prodajem bez problema jer su kvalitetne i nisu špricane. Primjerice, sorta Elsinore ima odličan okus, poput šumske jagode. Kada je ljudi probaju i usporede s nekom drugom jagodom, uvijek nam se vraćaju i naručuju tu istu sortu uz naglasak da su im to najbolje jagode – kaže Zvonar.

Promjena vremena iznenadila je i jagode jer nikada nisu stigle tako rano.

-Prvu crvenu jagodu našli smo 31. ožujka. Inače, jagode sam uvijek znao nalaziti negdje između 14. i 18. travnja, a očekujemo da bi sezona mogla završiti oko 20. svibnja – rekao je Zvonar.

Jagode na svom gospodarstvu u Rovišću uzgaja i Ante Franjić koji ima 40 tisuća sadnica na zatvorenom i 20 tisuća na otvorenom.

– Trenutno nam najviše idu dostave, čekamo da krenemo i sa štandovima i s prodajom na magistrali u Rovišću – kaže Franjić.

Budući da Franjić sadnice ima i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, zna koje su slađe i mirisnije i u koje se vrijeme mogu očekivati.

– Ne bih rekao da postoji razlika između sadnica na otvorenom i zatvorenom. Vanjske jagode trebale bi krenuti za mjesec dana jer zbog mraza i nepogoda sve se odgodilo – kaže Franjić.

Iako zbog trenutne krizne situacije cijene jagoda znaju dosta varirati, Franjić je odlučio ne podizati cijenu.

– Mjerica od pola kilograma kreće se od 15 kuna. Nismo dizali cijenu, ostali smo na tome kako smo radili i prije, a kako će kretati vanjska jagoda, cijena će se spuštati – rekao je Franjić.

Treba napomenuti da sezona jagoda traje do kraja lipnja, tako da imamo dovoljno vremena da ih se najedemo. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!