PLASMAN Lanci zovu male proizvođače, ali postavljaju rigorozne uvjete

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon što su tržnice zatvorene, a mali proizvođači se našli na vjetrometini, trgovački lanci su im uputili poziv kako bi im, rekli su, pomogli u toj izvanrednoj situaciji i omogućili pristup na police. Provjerili smo koliko se na policama trgovina uistinu prodaju voće, povrće, med s tržnica. Konzum je, odgovorili su na naš upit, ostvario suradnju s oko 200 novih malih proizvođača salate, mladog luka, poriluka, Sparu ih se javilo stotinjak, Kauflandu oko 80, od kojih petero iz Bjelovarsko-bilogorske županije. No, da bi ostvarili plasman izravno u trgovine, moraju imati kvalitetu, količinu i konstantnu isporuku. Potvrđuje to Mario Puškarić koji već nekoliko godina tako plasira crveni i bijeli luk. Osim dovoljnih količina koje moraju biti dostupne veći dio godine, mora Global GAP certifikatom dokazati sljedivost proizvodnje.

FOTO Marijo Pukarić (Facebook

– Dolaze auditori koji pregledavaju svu dokumentaciju i sve što je odrađeno. Isto tako, uzimaju uzorke proizvoda prije nego oni idu na tržište tako da se i tu mora dobiti potvrda da nema rezidua pesticida – kaže Puškarić.

Uz to, mora imati vlastitu pakirnicu, skladište, rashladnu komoru, mogućnost adekvatnog deklariranja, ali i prijevoz do trgovina.

– U pojedinim narudžbenicama trgovačkih lanaca doslovno zna pisati sat i minuta vremena isporuke i zato to mora biti taj dan, taj sat i ta minuta – kaže Puškarić.

To mu se i isplati jer je uvjetima, pa i rokovima isplate, kaže Puškarić, zadovoljan. Malim poljoprivrednicima koji svoj urod plasiraju isključivo na tržnici te uvjete je nemoguće ispuniti. Zbog toga su ih, potvrdili su nam iz trgovačkih centara, i upućivali na posrednike. Žele li ispuniti uvjete moraju se udružiti. Za to je potrebna promjena mentaliteta, ali i pomoć ministarstva, kaže predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanec.

– Pomaže se i edukacijom i poticajima. Ali treba davati poticaj za udruživanje, ne da se poticaji daju samo toliko da se potiče, a nama proizvodnja iz godine u godinu nažalost pada – kaže Budanec.

Taj se pad proizvodnje bolno osjeti upravo u situacijama poput sadašnje. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!