OPET U KNJIŽNICI Vraćene knjige u karanteni, jedno novo pravilo će mnoge rastužiti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Spremate li se ovih dana u bjelovarsku knjižnicu, koja je jučer ponovno otvorila vrata za svoje korisnike, provjerite imate li sa sobom popis knjiga koje želite posuditi. Jer, zadržavanja među policama i bezbrižnog biranja knjiga do daljnjeg – nema! Naravno, riječ je o samo jednoj od mjera predostrožnosti zbog aktualne epidemije koronavirusa. Osim zabrane zadržavanje, do daljnjeg e u knjižnici i puno toga drugoga biti drugačije nego što smo navikli.

-Knjižnica je otvorila vrata, ali ne u punom obimu poslova i usluga koje inače nudimo, nego isključivo za posudbu i povrat knjižnične građe. Prilikom dolaska u knjižnicu korisnici se trebaju držati uputa o držanju određenog razmaka i dezinfekciji ruku. U zgradi gdje su smješteni Odjel za odrasle i Studijski odjel dočekat će ih netko od naših zaposlenika, koji će im dati i usmene upute – pojašnjava ravnateljica Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Vjeruška Štivić.

Knjige i drugu građu koju vraćaju korisnici ostavljaju u posebnoj kutiji koja se nalazi na ulazu u knjižnicu kako bi se izbjegao direktan kontakt knjižničara s potencijalno kontaminiranim predmetima koji ostaju u karanteni 72 sata.

-S obzirom da ima onih koji vole birati knjige sami, među policama, a to sada neko vrijeme neće moći, predlažemo im da pogledaju da našoj web stranici pogledaju e-katalog u kojem mogu pronaći sve knjige s kratkim opisom sadržaja. Mogu posuditi pet jedinica knjižnične građe. Za sve ostale informacije stojimo im na raspolaganju telefonom te putem e-mailova – kaže Štivić, dodajući kako knjižnica radi od 8 do 19 sati, uz pauzu za dezinfekciju od 13 do 14.

Stroga pravila za korisnike na snagu su stupila i u čazmanskoj Gradskoj knjižnici Slavka Kolara.

– Trebaju se pratiti mjere držanja razmaka od dva metra, korištenja dezinfekcijskih sredstava i općih pravila o higijeni. U knjižnicu se ulazi uz obavezno nošenje zaštitne maske, a zaštitna maska i rukavice vrijede i za osoblje knjižnice – kaže ravnateljica knjižnice u Čazmi Vinka Jelić Balta.

U knjižnici istovremeno može biti dvoje korisnika, a kao ni u Bjelovaru, ni u Čazmi korisnici više ne mogu među police. No, zato također mogu posuditi pet knjiga. Ako željene knjige nema treba se samo malo strpjeti jer je možda u karanteni. Rad na računalima nije moguć, studijski odjel se može koristiti samo iznimno, a promocije i igraonice su odgođene do daljnjega. No, zato čazmanska knjižnica za posudbu radi kao i prije zatvaranja – ponedjeljkom i petkom od 12 do 19, a utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 do 15 sati. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!