STANJE POVOLJNO Ozdravilo još pet osoba, zdravstveni sustav vraća se u normalu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon redovne koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su predstavljene aktualne informacije o epidemiološkoj situaciji na području županije te provođenju druge faze liberalizacije uvedenih mjera u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojima se omogućuje reaktivacija zdravstvenog sustava u punom opsegu te rad  uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako u posljednjih 24 sata nema novooboljelih osoba od bolesti COVID-19.
-Na području naše županije do sada je ukupno zabilježeno 70 osoba pozitivnih na koronavirus, no dobra je vijest da je porastao broj osoba koje su ozdravile. Tijekom posljednjih nekoliko dana ozdravilo je još pet osoba te ih je sada ukupno 23 – kazao je načelnik Ljubić i osvrnuo se na drugu fazu liberalizacije mjera koje su s primjenom počele danas.
FOTO: KKŽ
-Javni i privatni zdravstveni sektor se postupno počeo vraćati  radu u punom opsegu, a s radom su počeli i frizeri, pedikeri, kozmetičari te saloni za masažu. Ovog vikenda održana su i vjerska okupljanja koja su prošla u najboljem redu. Županijski Dom zdravlja također radi u punom opsegu, ali i dalje molimo pacijente da se za preglede naručuju putem telefona kako se ne bi stvarale gužve u čekaonicama – napomenuo je načelnik Ljubić.
Dodao je kako je županijski Stožer civilne zaštite na današnjoj koordinaciji donio preporuku koja se odnosi na Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica.
FOTO: KKŽ
-Kako bi se očuvalo mentalno zdravlje štićenika koji su zdravi i nisu pozitivni na bolest COVID-19, a po protokolu su većinu svoga vremena u svojim sobama, dogovoreno je uz preporuku epidemiologa da se u kontroliranim uvjetima omogući šetnja u dvorištu Doma. Ovo je jedan oblik psiho-socijalne pomoći, no naravno sve će se odvijati uz nadzor zaposlenika Doma i uz strogo poštivanje svih mjera i protokola koje je preporučila epidemiološka služba – pojasnio je Ljubić.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije  Draženka Vadla izvijestila je kako se trenutno na području županije 43 osobe vode kao oboljele, od čega 37 osoba otpada na koprivnički Dom za starije i nemoćne.
-Oduzmemo li od ove 43 osobe one iz Doma, onda vidimo da u općoj populaciji imamo svega tri pozitivne osobe koje nemaju simptome i koje će naknadnim testiranjem, nadamo se biti negativni. Uz njih još imamo tri osobe koje su već duže vrijeme pozitivne bez ikakvih smetnji i kod njih očekujemo negativne nalaze. Epidemiološka slika opće populacije je zadovoljavajuća, no da bi ona takva ostala potrebno je pridržavanje svih općih mjera zaštite te održavanje fizičke distance i higijene – istaknula je ravnateljica Vadla.
Ravnatelj OB „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić pojasnio je dinamiku reaktivacije bolničkog sustava koji se postupno, ali uz posebne protokole, vraća normalnom režimu rada.
-Provodimo čitav niz  aktivnosti kako bi optimalno prilagodili sustav za obavljanje dijagnostike i operacijskih zahvata koji su bili  zakazani, no zbog pojave koronavirusa nisu realizirani.  Osmislili smo čitav niz protokola i pravila kako bi adekvatno zbrinuli pacijente, ali i dalje štitili bolnički sustav. Pacijenti će morati imati masku prilikom ulaska u bolnicu i prethodno se dogovoriti za termin. Ažuriraju se liste čekanja, operacije će se moći odvijati nakon 11.svibnja i samo uz negativan nalaz na COVID-19, a specijalističke ambulante će raditi i u popodnevnim smjenama kako bi se izbjegle gužve. Bit će potrebno puno strpljenja, no vraćanje u normalu se ne smije ubrzavati – kazao je ravnatelj Devčić.
Načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke  Vjekoslav Štimac informirao je prisutne o statistici za mjesec travanj.
-Najveći dio posla se odnosio na provjeru e-propusnica pa samo tako u travnju kontrolirali 35.000 građana od kojih njih 420  nije imalo važeće propusnice. Kontrolirali smo i poštivanje mjere samoizolacije te smo u proteklih mjesec dana zatekli 30 osoba koje su kršile tu mjeru – rekao je načelnik Štimac te pozvao sve da se i dalje pridržavaju važećih mjera.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!