SVJETSKI DAN PLUĆNE HIPERTENZIJE Plave usne za osvještavanje rijetke bolesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svjetski je dan plućne hipertenzije. To je rijetka bolest od koje u Hrvatskoj boluje oko  200 ljudi, a kod koje stijenke plućnih arterija postaju zadebljane i krute te se ne mogu dovoljno širiti da osiguraju protok krvi što može dovesti do oštećenja srca. Pogađa sve dobne skupine, a nešto je češća kod žena. Oboljeli od nje mogu ostati bez daha i u mirovanju, tumači simptome predsjednica Udruge oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila, Zdenka Bradač.
– Prvo što se kod ove bolesti primijeti je nekakav kratak dah, umor, osjećaj slabosti, vrtoglavice. Prisutan je osjećaj boli u prsima i ubrzava se ritam srca. Događa se to da ljudi imaju edeme što znači da će im oteći gležnjevi ili često i trbuh – kaže Bradač.
Zahvaljujući kvalitetnoj terapiji i dostupnim lijekovima, duljina i kvaliteta života oboljelih su sve bolji, ali za one koji ne reagiraju dobro na lijekove ili im se bolest otkrije prekasno – jedini izlaz može biti transplantacija pluća.
– Ako se bolest ne dijagnosticira na vrijeme, scenarij i prognoze često su vrlo loše. Zapravo je za ovu bolest ključno da se ona što prije dijagnosticira i da se s terapijom krene što ranije kako bi se zaustavio napredak bolesti – ističe Bradač.
Zbog toga udruga Plava krila radi na osvještavanju javnosti. Kako ove godine ne mogu organizirati sportske aktivnosti, današnji dan obilježavanju online kampanjom Plave usne. Jedan od simptoma plućne hipertenzije su plave usne, pa se građane poziva da se snapchatom fotografiraju s plavim usnicama i to objave na društvenim mrežama. (D. Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!