MAJČIN DAN Mami je najdraži poklon onaj kojeg je izradilo njezino dijete

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svake godine druga nedjelja u svibnju posvećena je majkama. U Hrvatskoj, baš kao i u mnogim zemljama svijeta taj se dan u čast majki i majčinstva obilježava kao Majčin dan.
zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću, no Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti svoje majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.
Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.
Za Majčin dan majke i bake uglavnom se darivaju cvijećem te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!