SEZONA U JEKU Alergičari, oprez! Ne zanemarujte simptome!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Travanj i svibanj mnogima su donijeli probleme u vidu alergija. Kihanje, kašljanje, šmrcanje i otežano disanje tek su neki od simptoma koji muče alergičare, a kako bi saznali kako se pravilno ponašati u vrijeme pojačanih alergena, donosimo savjete Ljiljane Jarčov, inženjerke biotehnologije s bjelovarskog Zavoda za javno zdravstvo. Inače, za ovo vrijeme karakteristični alergeni su trave, a od drveća lipa, breza i hrast.

-Svi koji osjete tegobe, naravno da bi morali uzimati lijekove za alergije. Ujedno, ne bi trebali izlaziti van baš dok je jako sunce, trebali bi nakon povratka kući se presvući, a bilo bi dobro čak se i istuširati kako bi uklonili pelud s kose i kože – upozorava Ljiljana Jarčov i naglašava da je jako bitno da alergičari na vrijeme počnu koristiti terapiju.
-Svi koji već jesu alergični znaju što moraju učiniti, oni prate tzv. alergijske, peludne semafore. U njima se točno vidi na kojem području trenutno vlada koji pelud – pojašnjava Jarčov i upozorava da se simptomi alergija nikako ne smiju zanemariti.
-Od toliko sluzi, kašljanja, kihanja, ako se to zanemari, naravno da može dovesti do, za organizam, težih stanja i komplikacija – zaključuju Jarčov.
Ono što još upozoravaju sa Zavoda za javno zdravstvo je činjenica da svake godine ima sve više alergičara i osoba koje u zreloj dobi postanu osjetljivi na trave, korove i pelud. Svima preporučaju da se oko lijekova i terapije savjetuju sa svojim liječnicima kako bi spriječili eventualne komplikacije.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!