MUKE PO ZEMLJIŠTU U pripremi je natječaj, a zemlja je još zapuštena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Raspisan je natječaj za zakup gradskog poljoprivrednog zemljišta u Bjelovaru. U zakup ide pet čestica od 0,11 do 0,94 hektara, ali ono što većinu poljoprivrednika zanima više od toga je kada se može očekivati natječaj za 25-togodišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na bjelovarskom području. Dobre su vijesti da više ne bi trebali čekati predugo jer je u pripremi natječaj za 167 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje sada nije u nikakvom obliku raspolaganja. Čekaju se suglasnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma jer treba odrediti cijenu krčenja. Radi se o zemlji koja zapuštena i tek ju treba privesti namjeni, tumači pročelnica za gospodarstvo, Sonja Novak.
– Onaj tko dobije na natječaju to zemljište u zakup na 25 godina, on će po zakonu o poljoprivrednom zemljištu platiti krčenje tog zemljišta. S time da će biti u istom iznosu oslobođen od zakupa – kaže Novak.
Pročelnica Sonja Novak
U zakup ide ukupno 578 čestica raspoređenih u 363 tehnološko-proizvodne cjeline, a veličina je od tisuću do pet tisuća četvornih metara. S obzirom na to da je riječ o malim česticama, nije za očekivati da će sve otići u zakup, smatra Novak.
– Za ono što ne bude prošlo, mi ćemo izvršiti intervenciju u postojeći program. Time će se ono što ne uspijemo dati u zakup, a to su površine manje od tisuću metara kvadratnih, vjerojatno predložiti vijeću da izmjeni program i da to ide u prodaju – ističe Novak.
Natječaj za četvrtstoljetni zakup tih 167 hektara se, najavljuje pročelnica, može očekivati prije ljetnih godišnjih odmora.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!